Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Miljöpartiet / Flickr

Miljöpartiet
Vaalikampanjassaan Miljöpartiet puolusti vapaata maahanmuuttoa.Miljöpartiet / Flickr

Vaalikampanjassaan Miljöpartiet puolusti vapaata maahanmuuttoa.

Ruotsin vihreitä vaaditaan ulos hallituksesta

3.12.2015 18.19

Riikka Suominen

Ruotsin ympäristöpuolue Miljöpartiet on ajautunut kriisiin. Hallituksessa yhdessä demarien kanssa istuva ympäristöpuolue ajaa Ruotsin historian tiukinta turvapaikkapolitiikkaa.

Viime viikolla hallitus esitti, että oleskelulupia myönnetään jatkossa vain määräajoiksi, perheiden yhdistämistä rajoitetaan rankasti, turvapaikkaoikeus lasketaan EU:n minimitasolle ja nyt jopa Juutinrauman silta ollaan sulkemassa maahantulon estämiseksi.

Ympäristöpuolueen toinen puoluejohtaja Gustav Fridolin puolustaa rajoituksia sillä, että "EU:n pakolaispolitiikka on kestämätöntä. Jos EU olisi toiminut, kuten Ruotsi, ei kenenkään tarvitsisi jäädä pakolaisleireille". Muutenkin puolue yrittää viestiä, että kyse on vain hengähdystauosta. Tänä vuonna 150 000 ihmistä on hakenut turvapaikkaa Ruotsista. Suuren tulijamäärän vuoksi vastaanottokeskusten, kuntien työntekijöiden ja vapaaehtoisten resurssit ovat lopussa. (Vertailun vuoksi Suomeen on saapunut samana aikana 26 000 turvapaikanhakijaa.)

Ympäristöpuolueen suunnanmuutos on täydellinen. Vielä vaalikampanjassa syksyllä 2014 puolue lupasi, että "teemme aina työtä inhimillisen ja avoimen politiikan puolesta emmekä koskaan tule vaikeuttamaan ihmisten Ruotsiin pääsyä".

Kun tilanne vain reilu vuosi vaalien jälkeen on täysin päinvastainen, ovat puolueen jäsenet nousseet kapinaan.

Sata jäsentä on jättänyt puolueen ja käynnissä on nimienkeräys siitä, mikä on ympäristöpuolueen maahanmuuttolinja. Jos kenttä saa tahtonsa läpi, täytyy puolueen jättää hallitus.

Tämä on ensimmäinen kerta kun ympäristöpuolue on hallituksessa. Moni ruotsalaismedia arvuuttelee nyt, miten vähemmistöhallitus selviää, jos vihreiden kenttä pakottaa puolueen ulos hallituksesta.

Ruotsi  miljöpartiet 
Viite