Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Seksuaalivähemmistöjä vainotaan Tšetšeniassa – evakuointikin esillä

www.kremlin.ru / Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Ramzan Kadyrov
Putinin luottomies. Ramzan Kadyrov johtaa Tšetšeniaa rautaisella kädellä Kremlin suojeluksessa.www.kremlin.ru / Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Putinin luottomies. Ramzan Kadyrov johtaa Tšetšeniaa rautaisella kädellä Kremlin suojeluksessa.

6.4.2017 13.57

Vesa Sisättö

Jopa sata seksuaalivähemmistöön kuulunutta henkilöä on pidätetty Tšetšeniassa ja useita on murhattu, kertoo venäläinen Novaja Gazeta.

Venäjän LHBT-verkosto on valmistautunut evakuoimaan seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä Tšetšeniasta. Vainon kohteeksi on joutunut homoiksi epäiltyjä miehiä.

Venäjän LHBT-verkosto moittii Tšetšenian tasavallan viranomaisia murhien puolustamisesta. Viranomaiset selittävät murhia uskonnollisilla ja kulttuurisilla seikoilla, eivätkä väitteiden mukaan edes tutki niitä. Human Rights Watchin mukaan vainojen takana onkin Tšetšenian presidentin Ramzan Kadyrovin hallinto.


Tšetšenian hallinto
on kiistänyt vainosyytökset puhumalla Novaja Gazetan 1. huhtikuuta julkaistusta raportista ”aprillipilana”.

Kadyrovin lehdistösihteeri tuomitsi uutisoinnin ”absoluuttisiksi valheiksi ja disinformaatioksi”. Hänen mukaansa Tšetšeniassa ei ole homoseksuaaleja ja vaikka olisikin, hallinnolla ei olisi tarvetta vainota heitä.

”Heidän sukulaisensa lähettäisivät heidät jonnekin, josta ei ole paluuta”, siteerataan Human Rights Watchin tiedotteessa.

Tšetšenian seksuaalivähemmistöjen vainon pysäyttämistä on vaatinut Venäjän LHBT-verkoston lisäksi Setan eurooppalainen kattojärjestö ILGA-Eurooppa.

Myös Suomen Seta on ottanut asiaan kantaa.

”Tilanne Tšetšeniassa on tietojen mukaan äärimmäisen murheellinen ja todella järkyttävä. Venäjän tulee välittömästi toimia sen puolesta, että raportoitu väkivalta saadaan loppumaan”, Seta pääsihteeri Kerttu Tarjamo sanoo tiedotteessa.

Suomen tulee yhteistyössä muiden EU-maiden kanssa vaatia Venäjää toimimaan sekä tukea venäläisten lhbti-järjestöjen toimia Tšetšeniasta pakenevien auttamiseksi, jos tällainen pyyntö esitetään."

Amnesty Internationalin vetoomuksen Tšetšenian seksuaalivähemmistöjen puolesta voi käydä allekirjoittamassa täällä.

seksuaalivähemmistöt  Tšetšenia 
Viite