Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Suomalaisosallistuja kertoo: Näin Varoufakis perusti kansanliikkeen

Wikimedia Commons / Jörg Rüger - Own work, CC BY-SA 3.0

Varoufakis
politiikan rocktähti. Gianis Varoufakis perusti uuden demokratialiikkeen.Wikimedia Commons / Jörg Rüger - Own work, CC BY-SA 3.0

politiikan rocktähti. Gianis Varoufakis perusti uuden demokratialiikkeen.

10.2.2016 16.10

Annakaisa Suni

Teo Comet oli yksi harvoista pohjoismaisista osallistujista, kun Kreikan entinen valtiovarainministeri Gianis Varoufakis lanseerasi uuden eurooppalaisen demokratialiikkeen tiistaina Berliinissä. Varoufakis kokosi Volksbühne-teatteriin satakunta aktivistia ja poliitikkoa perustamaan Democracy in Europe Movement 25 (DiEM25) -liikettä.

Suomalainen Comet toimii Euroopan vihreiden nuorten puheenjohtajana.

Tuntuiko siltä, että tästä alkaa suuri muutos?

"Tunnelma oli hyvin rakentava ja positiivinen. Varoufakis onnistui saamaan paikalle paljon mielenkiintoisia henkilöitä, joilla on hyvät verkostot kotimaissaan. Konkretiaa ei ollut niin paljon, kuin ihmiset odottivat. 'Nyt tehdään näin' -asennetta ei ollut, missä on hyvät ja huonot puolensa."

Mitä Berliinissä tehtiin käytännössä?

"Meillä oli kolme työpajaa. Yhdessä käsiteltiin Euroopan kriisejä, toisessa puhuttiin talouspoliittista analyysia ja kolmannessa mietittiin, miten mennään eteenpäin. Varoufakis on kiinnostunut leikkauspolitiikasta ja talouskysymyksistä, mutta useimmat osallistujat mainitsivat myös pakolaiskriisin ja inhimilliset vastaukset siihen."

Millainen kuva sinulle jäi Varoufakisista?

"Hän esitti DiEM25-manifestissa lanseeraamiaan ideoita ja teki yhteenvedot keskusteluista. Minusta tuntui, että moni oli siellä Varoufakisin takia ja osoitti puheenvuoronsa suoraan hänelle. Varoufakis tietää olevansa politiikan rocktähti ja käyttää sitä hyväkseen. En näe siinä mitään väärää. Myös vihreillä on ollut ongelma, että ei ole ollut tunnettuja kasvoja."

Mitä seuraavaksi tapahtuu?

"Puhuimme paljon paikallisten ryhmien perustamisesta. Berliinissä kuuli hienoja puheita, mutta toisaalta monella paikalla olleella on jo valmiiksi paljon tekemistä. Alussa toiminta riippuu melko harvojen ihmisten aloitteista ja kyvystä koordinoida toimintaa."

talouskuri  eu 
Viite