Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Wikimedia commons/Ommelander1984Uploader (CC BY-SA 4.0)

Vaikeat ajat. Tutkija Antti Ronkainen arvioi, että Hollannin uudelle pääministerille tulee vaikeat ajat, sillä sen pitää luultavasti muodostaa 4-7 puolueen koalitiohallitus. Hollannin parlamenttivaalit ovat huomenna keskiviikkona.Wikimedia commons/Ommelander1984Uploader (CC BY-SA 4.0)

Vaikeat ajat. Tutkija Antti Ronkainen arvioi, että Hollannin uudelle pääministerille tulee vaikeat ajat, sillä sen pitää luultavasti muodostaa 4-7 puolueen koalitiohallitus. Hollannin parlamenttivaalit ovat huomenna keskiviikkona.

Tutkija: Oikeistopopulistit eivät pääse valtaan Hollannissa ja Ranskassa

14.3.2017 13.53

Emmi Skytén

Oikeistopopulistiset puolueet eivät pääse valtaan Hollannissa ja Ranskassa, arvioi valtio-opin tohtorikoulutettava Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta.

Mediassa on esitetty uhkakuvia, joissa suosiotaan nostaneet Hollannin Vapauspuolue ja Ranskan Kansallinen rintama-puolue voittavat maidensa vaalit ja toteuttavat lupaamansa kansanäänestyksen EU:sta eroamisesta.

"On todennäköistä, että Hollannin ja Ranskan oikeistopopulistiset puolueet voittavat suhteessa edellisiin vaaleihin eli ne kasvattavat äänimääräänsä. Sen sijaan on epätodennäköistä, että nämä puolueet pääsevät valtaan", Ronkainen sanoo.

Hollannissa järjestetään parlamenttivaalit huomenna keskiviikkona. Oikeistopopulistinen Vapauspuolue on saanut gallupeissa noin 20 prosentin kannatuksen. Ronkaisen mukaan Vapauspuolueen olisi kuitenkin vaikeaa muodostaa hallitusta ilman vähintään 50 prosentin kannatusta. Näin suurta kannatusta se ei gallupien mukaan saa.

Ranskassa järjestetään presindentinvaalit huhti-toukokuun vaihteessa. Gallupit ennustavat, että Kansallinen rintama-puolueen Marine Le Pen pääsee todennäköisesti vaalien toiselle kierrokselle, mutta ei saa lähellekään riittävästi ääniä, jotta hänet valittaisiin presidentiksi.

"Vaikka Marine Le Penistä tulisikin presidentti, hänen olisi Ranskan kaksivaiheisen vaalijärjestelmän takia erittäin vaikea saada parlamentin enemmistöä", Ronkainen huomauttaa. Edellisissä vaaleissa Kansallinen rintama-puolue sai 13 prosenttia äänistä, mutta vain kaksi edustajaa parlamenttiin.

"On siis epätodennäköistä, että Hollanti irtoaisi EU:sta ja Ranska talousliitto EMU:sta, koska kummankaan maan oikeistopopulistinen puolue ei saa enemmistöä taakseen. Tämän seurauksena kumpikaan ei voi lunastaa vaalilupaustaan kansanäänestyksen järjestämisestä", Ronkainen sanoo.


Huoli oikeistopopulististen
puolueiden voitosta Hollannissa ja Ranskassa kytkeytyy epäilyihin gallupien luotettavuudesta. Gallupit ja median arviot eivät ennustaneet Brexit-äänestyksen tulosta eivätkä Trumpin voittoa presidentinvaaleissa.

Ronkaisen mukaan erehdyksen vaara on kuitenkin nyt pienempi, koska erot gallupeissa ovat sekä Hollannissa ja Ranskassa paljon suuremmat kuin Iso-Britannian Brexit-kampanjassa ja Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

Vapauspuolueen valtaanpääsy Hollannin vaaleissa edellyttäisi 30 prosentin virhemarginaalia gallupeissa.

Oikeistopopulististen puolueiden suosio on kuitenkin kasvussa Euroopassa. Kun samaan aikaan vanhat puolueet menettävät kannatustaan, seurauksena on Ronkaisen mukaan se, että poliittinen keskusta siirtyy oikealle.

"Tämä näkyy esimerkiksi Eurooppa-neuvostossa, jossa kaikki maat korostavat omaa sisäpoliittista kehitystään ja petailevat seuraavia vaaleja. Olemme siirtyneet hallitusten välisyyteen (yhteisen EU-politiikan sijaan)", Ronkainen sanoo.

Vihreä Lanka sai juttuidean Kuka-asiantuntijapalvelusta.




Viite