Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vasemmistolainen talouspolitiikka nostaa Britannian vihreitä

Brittivihreiden kampanjamateriaalia
Nousussa. Britannian vihreä puolue on tuplannut kannatuksensa parissa vuodessa.

Nousussa. Britannian vihreä puolue on tuplannut kannatuksensa parissa vuodessa.

23.4.2015 9.14

Annakaisa Suni

Vihreä puolue nousee Britanniassa. Puolueella on seitsemän prosentin kannatus mielipidemittauksissa ja lähes 60 000 jäsentä, enemmän kuin populistisella Itsenäisyyspuolue Ukipilla. Vielä kaksi vuotta sitten vihreitä kannatti vain kolme prosenttia äänestäjistä.

Vihreät vastustaa liuskekaasun säröttämistä ja ajaa tiukempia päästötavoitteita. Sen asialistan kärjessä on kuitenkin talous, ja monien eurooppalaisten sisarpuolueidensa tapaan brittivihreät on selvästi vasemmalla.

”Vihreä puolue on todellinen haastaja”, puheenjohtaja Natalie Bennett sanoi BBC:n tentissä viime viikolla.

Hänen mukaansa konservatiivit ja työväenpuolue ajavat kummatkin talouskuria, vain lievästi erilaisin painotuksin.
Vihreät haluaa tehdä ”rauhanomaisen vallankumouksen” ja lopettaa talouskuripolitiikan. Se ajaa ilmaista koulutusta ja lastenhoitoa, julkista terveydenhuoltoa, kymmenen prosentin alennusta junalippuihin ja kaksi kertaa isompia lapsilisiä.

Uudistukset kasvattaisivat valtion menoja viidenneksellä vuoteen 2019 mennessä – julkisten menojen kasvattaminen melkein puoleen bruttokansantuotteesta on yksi puolueen vaaliohjelman tavoitteista. Vihreät rahoittaisi uudistukset muun muassa varallisuusverolla ja rahoitusmarkkinaverolla.

Gallupmenestyksestä huolimatta vihreät on todennäköisesti marginaalissa myös 7. toukokuuta pidettävien parlamenttivaalien jälkeen, sanoo Mari Neuvonen, vanhempi vieraileva tutkija Ulkopoliittisesta instituutista. Syynä on vaalijärjestelmä, jossa jokaisesta vaalipiiristä valitaan vain yksi edustaja.

Vihreiden odotetaan uusivan ainoan paikkansa, jonka edellinen puheenjohtaja Caroline Lucas voitti vuoden 2010 vaaleissa Brightonista. Kohtuulliset mahdollisuudet on myös ainakin Bristolin ja Norwichin ehdokkailla, mutta monta lisäpaikkaa vihreät ei lisääntyneestä valtakunnallisesta kannatuksesta huolimatta saa.

Jos työväenpuolue Labour voittaa vaalit, vihreät voisi päästä vaikuttamaan politiikkaan tarjoamalla tukensa hallitukselle. Labour ja konservatiivit ovat rinta rinnan mielipidemittauksissa.

Vihreät  britannia 
Viite