Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreät vaatii Soinia tarjoamaan apua Syyriaan

15.12.2016 17.04

Riikka Suominen

Samaan aikaan, kun eduskunta piti tänään torstaina kyselytuntia, niin Syyriassa Alepposta kuljetettiin turvaan ensimmäisiä taisteluista evakuoituja.

Vihreiden Pekka Haavisto nosti kyselytunnilla esiin, että Euroopan pitäisi tehdä enemmän Syyrian siviilien hyväksi. Ranska ja Yhdysvallat ovat kuluneen viikon aikana tarjonneet kansainvälisiä tarkkailijoita Syyriaan.

"Voisiko EU ja Suomi lähettää tarkkailijoita Itä-Aleppoon ja lisää humanitaarista apua alueelle? Onko Suomi ollut yhteydessä Venäjään, ettei se omilla toimillaan lisäisi siviilien  vaikeuksia?" Haavisto kysyi ulkoministeri Timo Soinilta (ps).

Soini vastasi, että Syyriasta puhuttiin viimeksi maanantaina EU-maiden ulkoministerikokouksessa Brysselissä.

"(Siellä) tuomittiin väkivalta voimakkaasti ja vedottiin Venäjään asiassa. Pääministeri tapasi Venäjän pääministerin Oulussa 9.12. Meidän viestimme on ollut kirkas. Suomi mukana kaiken avun ja kivun lievityksessä", Soini sanoi. Hän ei vastannut siihen, voisiko Suomi lähettää tarkkailijoita tai lisätä humanitaariseen apuun käytettyä rahaa.

Kehitysministeri Kai Mykkänen (kok) sanoi, että Suomi siirtää siirtomäärärahoista tukea Syyrian humanitaarisen tilanteen lievittämiseksi.

Haavisto esitti vielä jatkokysymyksen siitä, miten ulkoministeri on pitänyt esillä sotarikollisten saamista vastuuseen.

"Olen todennut että sotarikollsiet pitää saattaa vastuusen. On ikävää, että on suurvaltoja, joita ei saa sotarikostuomioistuimiin", Soini sanoi.

Haavisto päätti keskustelun aiheesta pahoittelemalla, ettei EU ole mukana neuvottelemassa Syyriaan rauhaa.

"Meille sovitellaan jälleenrakennuksen maksajan roolia ja olemme olleet pakolaiskriisissä avunantaja. Olemme kriisin maksajia, mutta poliittinen rooli on pieni", Haavisto harmitteli.
Viite