Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreät vaativat oikeutta Turkissa tuomitulle toimittajalle

11.10.2017 19.39

Riikka Suominen

Vihreiden eduskuntaryhmä vaatii Suomelta aktiivisuutta sananvapauden turvaamisessa ja ihmisoikeuksien puolustamisessa Turkissa.

”Olemme hyvin huolissamme suomalaisen toimittaja Ayla Albayrakin saamasta tuomiosta Turkissa. Turkin sananvapaus- ja ihmisoikeustilanne on kestämätön. Albayrakin tuomio on annettu selvästi poliittisin perustein”, sanoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen.

Turkki on pidättänyt ja vanginnut useita toimittajia. Muutamilla heistä on myös EU:n kansalaisuus Albayrakin tapaan. Hän on kuitenkin ensimmäinen EU-maan toimittaja, joka on tuomittu vankeuteen Turkissa.

”On kestämätöntä, jos toimittaja tuomitaan työstä, jonka hän tekee konfliktialueella. Suomen valtion on selkeästi ja aktiivisesti vaadittava tuomion kumoamista”, vaatii kansanedustaja Pekka Haavisto.

Albayrak raportoi Turkin kurdialueilta, mitä käytettiin perusteena hänet tuomitsemisekseen yli kahdeksi vuodeksi vankeuteen “terrorismipropagandan levittämisestä”.

Vihreä eduskuntaryhmä näkee, että Turkki on kulkemassa yhä etäämmälle länsimaisista sananvapauden, oikeusvaltion ja demokratian arvoista.

”Suomi ja EU eivät saa katsella sivusta Turkin yhä synkkenevää sananvapaustilannetta. EU:n pitää toimia yhtenä rintamana aktiivisesti Turkin ihmisoikeustilanteen parantamiseksi. Tarvittaessa on käytettävä poliittista ja taloudellista painostusta keinoina ihmisoikeuksien tukemiseksi. Samalla on tuettava Turkin kansalaisyhteiskuntaa”, vaatii Mikkonen vihreiden lähettämässä tiedotteessa.

turkki  sananvapaus  lehdistönvapaus  ulkopolitiikka  krista mikkonen  Pekka Haavisto 
Viite