Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Miljöpartiet de Gröna

Maria Wetterstrand
rajat auki. Ympäristöpuolue haluaa jatkaa Ruotsin avointa pakolaispolitiikkaa ja vapaata työperäistä maahanmuuttoa. Siksi ruotsidemokraatit inhoaa puoluetta, sanoo entinen puheenjohtaja Maria Wetterstrand.Miljöpartiet de Gröna

rajat auki. Ympäristöpuolue haluaa jatkaa Ruotsin avointa pakolaispolitiikkaa ja vapaata työperäistä maahanmuuttoa. Siksi ruotsidemokraatit inhoaa puoluetta, sanoo entinen puheenjohtaja Maria Wetterstrand.

Wetterstrand: Olisi hölmöä pudottaa ympäristöpuolue hallituksesta

3.12.2014 11.24

Annakaisa Suni

Ruotsin uusi hallitus huojuu pahasti.

"Tässä voi käydä oikeastaan miten vain", sanoo Ruotsin ympäristöpuolueen entinen puheenjohtaja Maria Wetterstrand Vihreälle Langalle.

Hallituksen budjetti kaatuu todennäköisesti tämäniltaisessa äänestyksessä, kun maahanmuuttovastaiset ruotsidemokraatit tukevat porvariopposition budjettia.

Vihreiden sisarpuolue ympäristöpuolue nousi syyskuun vaalien jälkeen ensimmäistä kertaa hallitusvastuuseen. Nyt monet ovat sitä mieltä, että demaripääministeri Stefan Löfvenin tulisi ratkaista ongelmansa pudottamalla ympäristöpuolue pois hallituksesta.

Näin sosialidemokraatit voisivat helpommin hakea tukea politiikalleen porvaripuolueiden riveistä.

Ympäristöpuolueen poissulkeminen olisi todella hölmö ratkaisu Löfveniltä, sanoo Wetterstrand.

"Jos sosialidemokraatit kohtelevat ympäristöpuoluetta huonosti, ei ympäristöpuolue ehkä kohta enää halua olla hallituksessa."

Ruotsin kriisitilanne syntyy siitä, että puolueet ovat ryhmittyneet porvari - ja vasemmistoblokkiin. Väliin jäävät ruotsidemokraatit ovat vaa'ankieliasemassa, koska blokit eivät tee yhteistyötä keskenään.

Wetterstrand haluaisi, että blokkirajat murrettaisiin, ja Ruotsiin muodostettaisiin sosialidemokraattien, ympäristöpuolueen, keskustan sekä kansanpuolue liberaalien yhteinen keskustahallitus.

Ympäristöpuolueen pudottamista ovat ehdottaneet sekä liberaalien lehtien pääkirjoitukset että sosialidemokraattisen Aftonbladetin politiikan toimittaja. Palavimmin ympäristöpuolueesta haluaa eroon ruotsidemokraatit.

Ympäristöpuolue on kaikkein maahanmuuttomyönteisin puolue, ja se provosoi ruotsidemokraatteja, sanoo Maria Wetterstrand. Viime hallituskaudella oppositiossa ollut ympäristöpuolue teki yhteistyötä porvarihallituksen kanssa maahanmuuttokysymyksissä, jotta ruotsidemokraatit ei saisi valtaa asiassa.

"Varmistimme, että humaani pakolaispolitiikka jatkuu. Siksi ruotsidemokraateilla on hyvä syy olla pitämättä ympäristöpuolueesta. Mekin inhoamme heidän ajatuksiaan", Wetterstrand sanoo.

Hänen mukaansa puolue haluaisi antaa entistä useamman maahan tulleen jäädä Ruotsiin. Muissa puolueissa on alettu keskustella pakolaispolitiikan rajoittamisesta, mutta ympäristöpuolue on Wetterstrandin mukaan hyvin yhtenäinen.

Kuten suomalainen sisarpuolueensa, myös ympäristöpuolue joutuu miettimään linjanvetoa hallitusvastuun ja -vallan ja kompromissien välillä.

Osan ajasta Helsingissä asuva Wetterstrand ei halua suoraan sanoa, mistä asioista puolue ei voisi tehdä kompromisseja. Maahanmuuton rinnalla tärkeitä kysymyksiä ovat energia- ja ilmastopolitiikka. Puolue ajaa suuria investointeja raideliikenteeseen.

"Ympäristöpuolue ei myöskään halua olla mukana hallituksessa, jos siellä aletaan puhua uusista ydinvoimaloista."

ympäristöpuolue  Ruotsi 
Viite