Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

freeimages.com / Margarit Ralev

kokonaan tyhjä? Kansalaisaloite vastustaa veden yksityistämistä EU:ssa.freeimages.com / Margarit Ralev

kokonaan tyhjä? Kansalaisaloite vastustaa veden yksityistämistä EU:ssa.

Yksityistetäänkö vesi EU:ssa?

8.9.2015 9.51

Annakaisa Suni

Euroopan parlamentin odotetaan tänään tiistaina antavan tukensa eurooppalaiselle kansalaisaloitteelle, joka vaatii juomaveden ja viemäriverkostojen säilyttämistä julkisina.

Right2water-aloitteen tekijät sanovat, että EU:n toimielimet haluavat vapauttaa vesipalvelut kilpailulle. Vesipalveluja ei ole toistaiseksi suljettu esimerkiksi Yhdysvaltojen kanssa neuvoteltavan TTIP-vapaakauppasopimuksen ulkopuolelle.

"Vesi on ihmisoikeus, ja siksi kaikilla täytyy olla varaa veteen ja viemäröintiin", todetaan aloitteen sivuilla.

Euroopan parlamentin vihreä ryhmä sanoo tiedotteessa, että kaikkien oikeus veteen EU:ssa on uhattuna.

"Veden saatavuus perusoikeutena ja julkisena palveluna on jatkuvasti uhattuna. Se nähtiin taas viime kesänä, kun vesipalvelut otettiin mukaan yksityistämislistalle osana Kreikan tukipakettia", vihreä europarlamentaarikko Claude Turmes Luxemburgista kirjoittaa tiedotteessa.

Kansalaisaloite vaatii paitsi veden säilyttämistä julkisena palveluna EU:ssa, myös sitä, että EU tekee rajojensa ulkopuolella enemmän töitä, jotta kaikille taattaisiin vesi ja viemäröinti.

Right2water keräsi lähes 1,9 miljoonaa allekirjoitusta EU:n kansalaisilta. Lähinnä julkisten alojen ammattiliittojen organisoima aloite on ensimmäinen näin pitkälle edennyt eurooppalainen kansalaisaloite.

EU-parlamentin ympäristövaliokunta tukee aloitetta. Myös parlamentin enemmistö suhtautuu siihen myönteisesti, vaikka aloitteen tekijät pelkäävätkin keskustaoikeistolaisten puolueiden haluavan lieventää sen kirjauksia.

Vaikka parlamentti luultavasti ilmaisee tukensa tänään pidettävässä äänestyksessä, sillä ei ole valtaa päättää kansalaisaloitteen kohtalosta. Päätösvalta kansalaisaloitteesta on Euroopan komissiolla.
Viite