Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / UNFCCC (CC-BY)

Manuel Pulgar-Vidal
Liman henki? Kokouksen puheenjohtaja Manuel Pulgar-Vidal sai neuvotteluihin vauhtia vasta yliajalla.Flickr / UNFCCC (CC-BY)

Liman henki? Kokouksen puheenjohtaja Manuel Pulgar-Vidal sai neuvotteluihin vauhtia vasta yliajalla.

Limassa löydettiin kompromissi – vaikeat asiat lykättiin ensi vuodelle

14.12.2014 8.26

Lasse Leipola

Kansainväliset ilmastoneuvottelut Perun Limassa saatiin päätökseen sunnuntaiaamuna Suomen aikaa, noin 30 tuntia alkuperäisestä aikataulusta jäljessä. Vasta kolmas kompromissiehdotus sopi kaikille osapuolille.

“Lopputulos on heikompi kuin toivoimme, mutta silti parempi kuin ei mitään. Tämä on askel kohti Pariisin ilmastosopimusta”, ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) sanoi neuvotteluiden jälkeen.

Kokouksessa hyväksyttiin kaksi tärkeää asiakirjaa. Neuvotteluja pitkitti nimenomaa Liman kokouksen päätösasiakirja, jossa hahmoteltiin, millaisilla toimilla maat valmistautuvat vuoden kuluttua järjestettävään Pariisin ilmastokokoukseen. Tänään hyväksytty teksti ei aseta tiukkoja rajoja tai ehtoja kansallisesti ilmoitettaville päästövähennysitoumuksille.

"Tänne tultaessa meille oli tärkeää, että päästövähennyskontribuutioihin sisällytetään selkeät ja hyvät tiedot sekä hyvä arviointiprosessi. Arviointiprosessi ei tällä päätöksellä toteudu ja tiedot, joita saadaan, ovat suositusluontoisia, eli tässä jouduttiin joustamaan”, Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka sanoi.

Kehitysmaiden toiveesta sitoumuksiin sisällytetään myös sopeutustoimia.

Toinen jo aiemmin tällä viikolla sovittu asiakirja on Pariisin sopimuksen luonnos. Sen suhteen monet vaikeat ratkaisut jätettiin ensi vuonna pidettäviin virkamiestason kokouksiin. Toisaalta luonnoksessa on myös kunnianhimoa, jollaista ei tällä tasolla ole aiemmin nähty: luonnoksessa asetetaan tavoitteeksi nollapäästöt vuoteen 2050 mennessä.

Kokonaisuuten Liman kokouksen lopputulemaa voi pitää minimisuorituksena. Tärkeitä asioita lykättiin tulevaan ja monien asioiden muotoilut jätettiin epämääräisiksi. Kuitenkin se, että sopu olisi jäänyt kokonaan syntymättä, olisi tehnyt jatkoneuvotteluista huomattavasti vaikeampia. Monien mielestä erityisesti Pariisin sopimuksen luonnos sisältää hyviä elementtejä, joilla on mahdollista päästä ensimmäistä kertaa kunnianhimoiseen, kaikkia maailman maita koskevaan ilmastosopimukseen.

Juttuun on lisätty ympäristöministerin ja pääneuvottelijan sitaatit kello 11.58.

ilmastoneuvottelut 
Viite