Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tanssiesitys COP20-kokouksessa
Tanssin voimalla. Neuvottelijoita muistutettiin perjantaiaamuna Liman hengestä.

Tanssin voimalla. Neuvottelijoita muistutettiin perjantaiaamuna Liman hengestä.

Limassa ratkaisun hetket: lopetetaanko lyhyeen vai yritetäänkö tosissaan?

12.12.2014 19.20

Lasse Leipola

Liman ilmastoneuvotteluiden viimeinen päivä käynnistyi kokoustiloja koskevalla keskustelulla, kun aamun neuvotteluihin varattu tila osoittautui liian ahtaaksi ja pieneksi. Uuteen tilaan siirtymisen jälkeen päästiin neuvottelemaan siitä, kelpaako puheenjohtajiston eilinen esitys kaikille osapuolille.

Kehitysmaaryhmä ilmaisi heti keskustelun alussa tyytymättömyytensä muun muassa siihen, ettei eri maiden erilaisia lähtötilanteita huomioida tekstissä tarpeeksi hyvin.

Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka on tyytyväinen, että käsiteltävänä on vihdoin kompromissiehdotus.

"Esitys sisältää kohtia, joista voidaan käynnistää poliittiset keskustelut. Meidän mielestämme tämä on hyvä pohja osapuolikokouksen päätöstekstille."

Ilmastokokouksen puheenjohtaja järjestää tilannekatsauksen Suomen aikaa kello 20, jolloin pitäisi selvitä, onko esitys kelvannut osapuolille ja päästäänkö aloittamaan poliittiset keskustelut siinä esitettyjen vaihtoehtojen pohjalta. Jos viimeisin ehdotus ei kelpaa osapuolille, on vaarana, ettei Limassa päästä sopuun tavoitelluista asioista ja lopputuloksena on ympäripyöreä julkilausuma.

Lisäys 23.03: Kokouksen puheenjohtaja Pulgar-Vidal ilmoitti Suomen aikaa myöhään perjantai-iltana, että työryhmille on annettu kaksi tuntia lisäaikaa. Samalla hän vakuutti, että neuvottelut saataisiin päätökseen Suomen aikaa aamuseitsemään mennessä.

ilmastoneuvottelut 
Viite