Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Otto Bruun
Pitkiä päiviä. Otto Bruun arvostaa sitä, että ilmastoneuvotteluissa saa äänensä kuuluviin.

Pitkiä päiviä. Otto Bruun arvostaa sitä, että ilmastoneuvotteluissa saa äänensä kuuluviin.

Onko EU:sta tulossa ilmastokovis?

12.12.2014 16.55

Lasse Leipola

Suomen luonnonsuojeluliiton Otto Bruun on pettynyt siihen, että EU on ollut Limassa vähemmän joustava kuin aiemmissa ilmastoneuvotteluissa. Se on esimerkiksi ajanut tiukkaa linjaa sen suhteen, ettei kansallisiin sitoumuksiin oteta muuta kuin päästövähennykset.

Bruun arvioi, että tiukemman linjan taustalla on komission ja erityisesti ilmastokomissaarin vaihtuminen.

“Toisaalta voisi ajatella, että (ilmastokomissaari Miguel Arias) Cañetella olisi kovat paineet osoittaa pystyvänsä tekemään ilmastopolitiikka näin ratkaisevalla hetkellä, koska häntä kritisoitiin niin paljon valinnan alla”, Bruun sanoo.

Hän toivoo, että EU pitää kiinni lupauksestaan ja on oikeasti valmis kasvattamaan omaa kunnianhimoaan sitä mukaan, kun muut maat julkistavat omia kantojaan.

"Miksei EU voisi esimerkiksi ajaa kaikkia koskevaa hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä, kuten Norja tekee?" Bruun kysyy.

Vaikka neuvottelut ovat edenneet tavanomaisen takkuisesti, eivät ilmastokokoukset ole järjestöihmiselle pelkästään turhauttava kokemus.

“Aika harvoin sitä pääsee päivittäin kertomaan ministerille ja pääneuvottelijalle omia näkemyksiään. On hyvä, että ministeri on jatkanut edeltäjänsä käytäntöä avoimesta keskusteluyhteydestä järjestöjen kanssa.”

ilmastoneuvottelut  järjetöt  ilmastonmuutos  euroopan unioni 
Viite