Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Sanni Grahn-Laasonen ja Harri Laurikka
Yliajalla. Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen ja pääneuvottelija Harri Laurikka edustavat Suomea kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa.Lasse Leipola

Yliajalla. Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen ja pääneuvottelija Harri Laurikka edustavat Suomea kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa.

Syvät jakolinjat vaarantavat Liman kokouksen tavoitteet

13.12.2014 21.10

Lasse Leipola

Liman ilmastokokouksessa käytettiin lauantaiaamupäivä puheenjohtajiston kompromissiesityksen käsittelyyn. Vajaan kolme tuntia kestänyt käsittely paljasti syvän jakolinjan, joka jakaa maat kahteen suureen leiriin.

Muun muassa EU, Yhdysvallat, Venäjä sekä osa Latinalaisen Amerikan ja Tyynenmeren maista ovat valmiita hyväksymään esityksen. Sen sijaan muun muassa Kiina ja Intia sekä vähiten kehittyneet maat vastustivat sovintoesitystä, jossa ei niiden mukaan huomioitu riittävästi esimerkiksi kehittyvien maiden rahoitus- ja sopeutumistarpeita. Myös niin sanottujen vahinkojen ja menetysten, eli ilmastonmuutoksen aiheuttamien taloudellisten vahinkojen korvaamisen, poistaminen oli monille kynnyskysymys.

Kokousta jakavat asiat on tiedetty vaikeiksi ja niistä on neuvoteltu pitkin viikkoa, mutta sopu on vielä ilmeisen kaukana.

Seuraavaksi kokouksen puheenjohtaja, Perun ympäristöministeri Manuel Pulgar-Vidal tapaa maaryhmien edustajia ja valmistelee näiden tapaamisten pohjalta uuden kompromissiesityksen. Maatapaamisten on määrä päättyä Suomen aikaa keskiyön jälkeen.

ilmastoneuvottelut 
Viite