Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lwp Kommunikáció / Flickr (CC-BY)

Jääkarhuja
Uhatut. Arktiset alueet lämpenevät jopa kaksi kertaa muuta maapalloa nopeammin. Jään väheneminen lisää laivaliikennettä ja kasvattaa siten muiden ympäristöongelmien riskiä.Lwp Kommunikáció / Flickr (CC-BY)

Uhatut. Arktiset alueet lämpenevät jopa kaksi kertaa muuta maapalloa nopeammin. Jään väheneminen lisää laivaliikennettä ja kasvattaa siten muiden ympäristöongelmien riskiä.

Arktisen ympäristön suojelu näyttää paperilla hyvältä – Suomella nyt suuri vastuu

10.5.2017 10.48

Lasse Leipola

Suomella on edessään suuri haaste arktisen alueen ympäristönsuojelun toimeenpanossa. Ympäristöjärjestö WWF:n tuoreen selvityksen mukaan Arktisen neuvoston linjaukset ovat hyviä, mutta jäsenvaltiot eivät pane niitä toimeen.

Arktisen neuvoston puheenjohtajuus siirtyy tällä viikolla Yhdysvalloilta Suomelle.

WWF:n selvityksessä tarkasteltiin ilmastonmuutoksen hillintää, luonnon monimuotoisuuden turvaamista, suojelualueiden perustamista ja laivaliikenteen turvallisuuden ja öljyntorjuntavalmiuden parantamista.

”Maiden välisessä vertailussa ei syntynyt suuria eroja, mutta Suomi oli yksi parhaista yhdessä Tanskan kanssa. Ehkä Suomessa ajatellaan, että valmisteleva työ on turhaa, jos suunnitelmia ei panna täytäntöön”, suojeluasiantuntija Lotta Manninen sanoo WWF:n tiedotteessa.

 

Ympäristöjärjestö Greenpeace kiitteli viime viikolla Suomen puheenjohtajuuskauden ohjelmaa, jossa kestävä kehitys ja Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpano on nostettu suureen rooliin.

”Vielä yksikään arktinen hallitus ei ole sanonut ääneen, mitä vaarallisen ilmastonmuutoksen pysäyttäminen käytännössä tarkoittaa: arktisen öljyn jättämistä merenpohjaan. Arktisen öljynporauksen pysäyttäminen jää yhä meidän tavallisten ihmisten tehtäväksi”, Arktis-vastaava Laura Meller sanoo Greenpeacen tiedotteessa.

Jutun otsikko on vaihdettu kello 11.20.
Viite