Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Andrew / Flickr (CC-BY)

Fiddlers Ferryn hiilivoimala
Mennyt ja tuleva. Tuulivoimaloiden taustalla Fiddlers Ferryn hiilivoimala Kaakkois-Englannin Cheshiressa.Andrew / Flickr (CC-BY)

Mennyt ja tuleva. Tuulivoimaloiden taustalla Fiddlers Ferryn hiilivoimala Kaakkois-Englannin Cheshiressa.

Britannia palasi energiantuotannon päästöissä 1800-luvulle

6.3.2017 11.12

Lasse Leipola

Britannian kasvihuonekaasupäästöt putosivat viime vuonna 5,8 prosenttia, arvioi ilmasto- ja energiapolitiikan erikoistunut Carbon Brief -sivusto.

Kyseessä ei edes ole poikkeuksellisen suuri pudotus, sillä sekä 2011 että 2014 päästöt putosivat lähes yhdeksän prosenttia vuodessa. Maan päästöt ovatkin jo alimmillaan sitten vuoden 1893 – lukuunottamatta 1920-luvun yleislakkovuosia.

Vaikka 1800-luvun Englanti tuo mieleen savusumuun hukkuvat kaupungit, saavuttivat Britannian kasvihuonekaasupäästöt huippunsa vasta 1970-luvulla. Voimaloiden siirtyminen kauemmas asutuksesta ja pienhiukkaspäästöjen vähentäminen pienensivät paikallisia ilmanlaatuvaikutuksia jo aiemmin.


Viimevuotisen päästöpudotuksen taustalla on erityisesti se, että hiiltä käytettiin peräti puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin. Viime vuoden kulutus oli alle kymmeneksen verrattuna 1960-luvun huippuvuosiin.

Toisaalta sekä öljyn että varsinkin maakaasun käyttö kasvoi viime vuonna. Molemmista aiheutui kuitenkin pienemmät päästöt kuin vielä vuosikymmenen alussa.

Tuulivoimalla tuotettiin viime vuonna ensimmäistä kertaa enemmän energiaa kuin hiilivoimalla, vaikka tuulivoimatuotanto jäi hieman edellisvuoden ennätyksestä.


Britannian päästövähennyksiä vauhdittaa päästövero, jonka myötä päästöjen aiheuttaminen on maassa noin viisi kertaa kalliimpaa kuin maissa, joissa hinta määräytyy pelkän EU-päästökaupan mukaan.

Britannian päästövero asettaa 18 punnan, eli noin 21 euron alarajan päästötonnille. EU:n päästökaupassa yhden tonnin hinta on ollut pitkään noin viiden euron kieppeillä, joten fossiilista energiaa tuottavien pitää maksaa erotuksen verran päästöveroa.

britannia  päästöt  ilmastonmuutos  hiilivoima  päästökauppa  hiilivero  päästövero  englanti 
Viite