Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / Janne Käpylehto, Polttava kysymys (CC-BY-SA)

Ilmastolakia ajava mielenilmaus syyskuussa 2013
Vuosien urakka. Ilmastolakia on ajettu jo vuosia kymmenissä mielenosoituksissa. Kuva syyskuulta 2013.Flickr / Janne Käpylehto, Polttava kysymys (CC-BY-SA)

Vuosien urakka. Ilmastolakia on ajettu jo vuosia kymmenissä mielenosoituksissa. Kuva syyskuulta 2013.

Eduskunta vie ilmastolakia kohti maalia

25.2.2015 15.04

Lasse Leipola

Eduskunta aloitti tänään ilmastolain käsittelyn. Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhonen (vas) esitteli täysistunnon aluksi mietinnön, jossa esitetään lain hyväksymistä.

”Samalla asemoimme Suomen edistyksellisen ilmastopolitiikan tekijäksi. Tämä on erityisen tärkeää tänä vuonna, kun Pariisissa on saatava sovittua kunnianhimoinen ilmastosopimus", Korhonen sanoi.

Hän korosti, että ilmastolaki vahvistaa eduskunnan asemaa ilmastopolitiikassa ja parantaa sen läpinäkyvyyttä, pitkäjänteisyyttä ja ennustettavuutta. Siihen kirjataan myös aiemmin sovittu mutta lakiin kirjaamaton 80 prosentin päästövähennystavoite vuoteen 2050 mennessä.

Ilmastolaki on puitelaki, jolla ei ole suoria vaikutuksia yrityksiin, kansalaisiin tai maanviljelijöihin. Se vahvistaa ilmastopaneelin aseman tieteellisenä ja riippumattomana politiikkaa tukevana elimenä

Vihreiden kansanedustaja Johanna Sumuvuori muistutti, että lain taustalla on kansalaisyhteiskunnan pitkä ja näkyvä kampanja. Hän muistutti myös, että laki on ennustettavuuden paranemisen vuoksi hyvä myös talouden näkökulmasta.

”Haluan kiittää kaikkia eduskuntapuolueita, jotka kannattavat ilmastolain hyväksymistä”, Sumuvuori sanoi vihreiden puheenvuorossa.

Myös Ville Niinistö ja Oras Tynkkynen kiittelivät sitä, että hallitus on vienyt eteenpäin vihreille tärkeää lakihanketta.

Ilmastolain hyväksymisestä on määrä äänestää ensi viikolla. Ainoastaan perussuomalaiset esittävät lain hylkäämistä. Useissa tänään pidetyissä puheenvuoroissa tosin muistutettiin, että perussuomalaisetkin ovat hyväksyneet ilmastolakiin kirjattavia tavoitteita jo viime lokakuussa parlamentaarisessa energia- ja ilmastokomiteassa.

ilmastolaki 
Viite