Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

The White House / Flickr

Barack Obama työhuoneessaan
Odottelua. Kongressi ei vielä onnistunut puristamaan Barack Obamasta päätöstä Keystone XL -hankkeen kohtalosta.The White House / Flickr

Odottelua. Kongressi ei vielä onnistunut puristamaan Barack Obamasta päätöstä Keystone XL -hankkeen kohtalosta.

Ei kohuputkea Obaman pöydälle – yhdestä äänestä kiinni

19.11.2014 9.13

Lasse Leipola

Yhdysvaltain senaatti kaatoi eilen tiistaina lain, joka olisi pakottanut presidentti Barack Obaman päättämään kiistellyn Keystone XL -öljyputken kohtalosta. Lain läpimeno olisi vaatinut 60 edustajan kannatuksen, mutta sitä tuki vain 59 senaattoria.

Obama on halunnut odottaa maan ulkoministeriön selvityksen tuloksia, mutta varsinkin kongressin republikaanit ovat kiirehtineet päätöstä. Eilen kaatunut esitys, joka oli jo hyväksytty edustajainhuoneessa, olisi ohittanut ulkoministeriön harkinnan asian käsittelyssä.

Vastaava lakiesitys mennee läpi, kun kuun alussa valittu republikaanivoittoinen senaatti aloittaa kautensa tammikuussa. Sen jälkeen Obaman on pakko joko hyväksyä laki tai käyttää siihen veto-oikeuttaan. Lousianan demokraattisenaattori Mary Landrieu, joka tukee putkihanketta, halusi kuitenkin asian käsittelyyn jo nyt, koska hankkeella on vankka kannatus hänen kotiosavaltiossaan, jonka senaattipaikasta käydään uusintavaali joulukuun alussa.

Päätöstä on pidetty jopa Obaman kauden merkittävimpänä ilmastoratkaisuna, koska Kanadasta Yhdysvaltoihin öljyä tuova putki sitoo maan vuosikymmeniksi fossiilisten polttoaineiden käyttöön. Obama ei ole ottanut hankkeeseen selvää kantaa, mutta varsinkin viime viikkojen avaukset tiukemman ilmastopolitiikan puolesta on tulkittu siten, että Obama olisi myös putkea vastaan.

ilmastonmuutos  öljy 
Viite