Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

El Niño viipyy yhä

22.1.2015 13.35

Lasse Leipola

Perinteisesti ennätyslämpimään vuoteen on liittynyt vahva El Niño -ilmiö, mutta tällä kertaa niin ei ollut. Vaikka globaalisti säätiloihin vaikuttavan El Niño -ilmiön alkua on povattu kohta vuoden ajan, ei se ole varsinaisesti vieläkään alkanut.

”Suurin osa viimeisistä ennätysvuosista on osunut El Niño -vuoteen. Edellinen ennätyslämmin vuosi ilman El Niño -ilmiötä oli 1990, joten aivan poikkeuksellista tämä ei ole”, sanoo meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta.

Hän muistuttaa, että El Niñon toteutuminen edellyttää, että tietyt ehdot ovat voimassa useamman kuukauden ajan. Viime vuonna oltiin useasti lähellä, mutta tuleeko seuraavasta kunnollisesta El  Niño -vuodesta viime vuottakin kuumempi?

”Varmaa se ei ole, mutta todennäköisyys on sen puolella, että seuraavana El Niño -vuotena rikotaan myös lämpöennätyksiä”, Jokinen sanoo.

Vaikka Japanin ilmatieteenlaitos ennätti jo joulukuussa julistaa El Niñon alkaneeksi, eivät kollegat Yhdysvalloissa ja Australiassa ole samaa mieltä.

Amerikkalainen NOAA arvioi tammikuun raportissaan, ettei El Niño ole vieläkään alkanut, vaan sen todennäköisyys on vähenemässä. Australialainen Bureau of Meteorology ilmoitti tiistaina, että El Niñon alkamisen todennäköisyys hiipuu yhä. Laitos ilmoitti samalla laskevansa El Niño -indikaattorin arvosta seurattava arvoon neutraali.
Viite