Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

media.vw.com

Volkswagen Golf TDI
Ovela älyauto? Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan dieselmoottorilla varustettu Volkswagen Golf tunnistaa päästötestauksen ja vähentää silloin omia päästöjään muuttamalla moottorin toimintaa.media.vw.com

Ovela älyauto? Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan dieselmoottorilla varustettu Volkswagen Golf tunnistaa päästötestauksen ja vähentää silloin omia päästöjään muuttamalla moottorin toimintaa.

Epäily päästöpeukaloinnista syöksi Volkswagenin kriisiin – miljardisakot uhkaavat

21.9.2015 13.30

Lasse Leipola

Yhdysvaltain ympäristövirasto EPA paljasti perjantaina, että Volkswagenin dieselautoissa on käytetty teknologiaa, jolla huijataan päästötesteissä. Viraston mukaan huijausteknologiaa on käytetty jopa 482 000 autossa, joiden todelliset typen oksidien päästöt ovat olleet pahimmillaan jopa 40 kertaa suuremmat kuin mittauksissa.

Moottorin toimintaa kontrolloivan ohjelmiston väitetään tunnistavan, milloin kyseessä on päästötesti, jolloin se muuttaa moottorin toimintaa siten, että päästöt jäävät pienemmiksi.

”Olen henkilökohtaisesti syvästi pahoillani, että olemme rikkoneet asiakkaidemme ja yleisön luottamuksen. Teemme läpinäkyvästi ja kiireellä yhteistyötä viranomaisten kanssa, jotta tämän tapauksen kaikki puolet tulevat käsiteltyä selvästi, avoimesti ja täydellisesti”, toimitusjohtaja Martin Winterkorn sanoo yhtiön eilen sunnuntaina julkaisemassa tiedotteessa.

Teknologiaa on EPA:n mukaan käytetty vuosien 2009–2015 Jetta, Beatle, Golf -dieselautoissa, samojen vuosien Audi A3:ssa sekä vuosien 2014-2015 diesel-Passateissa. Brittilehti Telegraphin mukaan vielä ei ole varmaa, onko samaa teknologiaa käytetty myös Euroopassa myydyissä autoissa.

Wall Street Journal kertoo, että Yhdysvalloissa yhtiö on keskeyttänyt nelisylinterisellä TDI-moottorilla varustettujen autojen myynnin. Uutistoimisto Bloombergin mukaan Volkswagenin osakkeen arvo on pudonnut viidenneksellä, mikä tarkoittaa, että yhtiön markkina-arvosta on sulanut 15 miljardia dollaria. Lisäksi sitä uhkaavat jopa 18 miljardin dollarin sakot.
Viite