Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / David Stanley (CC-BY)

Karjaa Etiopiassa
Päästöt kuriin. Maatalous ja erityisesti karjasta aiheutuvat päästöt ovat merkittävin päästölähde Etiopiassa.Flickr / David Stanley (CC-BY)

Päästöt kuriin. Maatalous ja erityisesti karjasta aiheutuvat päästöt ovat merkittävin päästölähde Etiopiassa.

Etiopian lupaus Pariisiin: Talous ja väkiluku kasvavat, päästöt eivät

11.6.2015 9.14

Lasse Leipola

Etiopia antoi eilen keskiviikkona oman sitoumuksensa Pariisin ilmastosopimukseen. Maa lupaa leikata 2030 mennessä päästöjään noin kolme prosenttia verrattuna vuoden 2010 tasoon. Tämä voi kuulostaa vaatimattomalta, mutta Etiopiassa, jonka talous- ja väkiluku kasvavat, se tarkoittaa käytännössä 64 prosentin leikkausta verrattuna normaaliuraan.

Per capita -päästöjen osalta sitoumus tarkoittaa, että kansalaista kohden lasketut päästöt laskevat 1,8 tonnista 1,1 tonniin sen sijaan, että ne kasvaisivat normaaliuran ennustamaan 3,0 tonniin.

”Etiopian sitoumuksen toteutuminen riippuu siitä, pääsevätkö osapuolet kunnianhimoiseen sopimukseen, joka takaa Etiopialle kansainvälistä tukea ja  stimuloi investointeja”, maan sitoumuksessa todetaan.

Valtaosa Etiopian päästöistä aiheutuu maataloudesta sekä metsähakkuista. Maatalouden päästöjen uskotaan kasvavan jonkin verran, mutta metsäkato aiotaan tuoreen sitoumuksen mukaan pysäyttää ja kääntää maan metsät päästölähteestä hiilinieluksi.

ilmastoneuvottelut  Afrikka 
Viite