Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

UNFCCC / Flickr (CC-BY)

Ilmastoneuvottelut Bonnissa.
Työ jatkuu. Saksan Bonnissa käydyt kaksiviikkoiset ilmastoneuvottelut päättyivät eilen torstaina. Seuraavan kerran neuvotellaan Marokkon Marrakechissa ensi marraskuussa.UNFCCC / Flickr (CC-BY)

Työ jatkuu. Saksan Bonnissa käydyt kaksiviikkoiset ilmastoneuvottelut päättyivät eilen torstaina. Seuraavan kerran neuvotellaan Marokkon Marrakechissa ensi marraskuussa.

EU vaarassa jäädä sivuun, kun Pariisin sopimus astuu voimaan

27.5.2016 12.03

Lasse Leipola

Eilen torstaina Saksan Bonnissa päättyneiden kansainvälisten ilmastoneuvotteluiden arvioidaan onnistuneen hyvin.

EU:n pääneuvottelija Elina Bardram kiitteli unionin tiedotustilaisuudessa muun muassa edistymistä keskusteluissa läpinäkyvyydestä, eli siitä, miten päästövähennystavoitteiden toteutumista seurataan.

Viime joulukuussa neuvoteltu Pariisin sopimus antaa pohjan kansainvälisen ilmastopolitiikan jatkolle, mutta yksityiskohdissa riittää vielä hiottavaa.

 

”Vielä ennen Pariisin kokousta monet kehitysmaat olivat puolustuskannalla ja sanoivat, etteivät halua, että heille kerrotaan mitä pitää tehdä. Vähitellen ollaan kuitenkin kääntymässä sille kannalle, että raportointi on hyödyllistä, ei sen vuoksi, että sitä kansainväinen yhteisö odottaa sitä, vaan koska se auttaa seuraamaan oman ilmastopolitiikan tuloksellisuutta”, Bardram sanoi.


Pariisin sopimus astuu voimaan vasta, kun sen on ratifioinut vähintään 55 maata, jotka kattavat vähintään 55 prosenttia globaaleista päästöistä. Tämä raja saatetaan saavuttaa jo melko pian, ja Bardram varoittikin, ettei EU välttämättä ole mukana vielä siinä vaiheessa, kun sopimus astuu voimaan. Ratifioiminen edellyttää sopimuksen edellyttämän politiikan hyväksymistä paitsi kussakin jäsenmaassa myös europarlamentissa.

”Komissio aikoo ennen kesätaukoa ja lomia esittää oman täydennetyn suunnitelmansa siitä, miten vuotta 2030 koskevat tavoitteet ja Pariisin sopimuksen velvoitteet saavutetaan”, Bardram sanoi.

EU ei pääse osallistumaan sopimuksen osapuolikokouksiin ennen kuin sopimus on ratifioitu. Bardram toivoikin tiedotustilaisuudessa, että neuvotteluissa löydetään kompromissiratkaisu. Näin ne, jotka eivät ole vielä ratifioineet sopimusta, voivat osallistua sopimuksen täytäntöönpanoa koskeviin neuvotteluihin ilman että tätä mekanismia voi käyttää ratifioinnin viivyttämiseen.


Kansalaisjärjestöjen tiedotustilaisuudessa muistutettiin, että ilmastonmuutos ei anna armoa neuvotteluista huolimatta.

”Ilmastotekijöiden voimistama El Niño osoittaa meille ilmastonmuutoksen karun todellisuuden: yli 60 miljoonaa ihmistä Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Tyynenmeren saarivaltioissa kärsii parhaillaan nälästä, taudeista ja vesipulasta”, Oxfam France -järjestön Armelle Le Comte sanoi.

Hänen mukaansa ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutuminen on yhä ilmastorahoituksen hylkiö.

”Sen osuus on vain 16 prosenttia ilmastorahoituksesta. Bonnissa ollut positiivista, että tämän asian korjaaminen on tunnustettu yhdeksi tulevan ilmastokokouksen tärkeimmistä tavoitteista."

Le Comten mukaan sopeutumiselle on osoitettava tietty rahamäärä tai prosenttiosuus ilmastorahoituksesta, jonka on sovittu olevan vuosittain sata miljardia dollaria vuoteen 2020 mennessä.

Seuraava ilmastokokous järjestetään marraskuussa Marokon Marrakechissä. Christian Aid -järjestön Mohamed Adow toivoo, että uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen liittyvä teknologinen tuki kehitysmaille on vahvasti mukana.

”Marrakech pitää nähdä uusiutuvan energian ilmastokokouksena, joka tilaisuus siirtyä neuvotteluiden poliittisesta retoriikasta ja tekstien neuvottemisesta toteutukseen”, Adow sanoi.




Viite