Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

UNFCCC / Flickr (CC-BY)

Mielenilmaus ilmastokokouksessa
Huomiota. Pariisin ilmastokokous viime joulukuussa teki ilmastonmuutoksesta näkyvän. Kuvassa mielenilmaus tulevien sukupolvien puolesta.UNFCCC / Flickr (CC-BY)

Huomiota. Pariisin ilmastokokous viime joulukuussa teki ilmastonmuutoksesta näkyvän. Kuvassa mielenilmaus tulevien sukupolvien puolesta.

Eva: Ilmastonmuutos jäänyt muiden huolten varjoon

10.3.2016 10.01

Lasse Leipola

Yli Kolme neljäsosaa suomalaisista pitää ilmastonmuutosta aikamme suurimpana ympäristöuhkana, kertoo elinkeinoelämän valtuuskunta Eva, jonka vuosittainen arvotutkimus julkaistiin tänään torstaina.

77 prosenttia on jokseenkin tai täysin samaa mieltä väiteestä ”Ilmastonmuutos on aikamme suurin ympäristöuhka, jonka torjumiseksi on nopeasti ryhdyttävä tehokkaisiin toimiin kaikkissa maissa”. Huoli ilmastonmuutoksesta on noussut selvästi viime vuoden 68 prosentista – mahdollisesti Pariisin ilmastokokouksen sekä ennätyskuuman vuoden 2015 vuoksi.

Selvästä noususta huolimatta ilmastonmuutoksesta ei olla yhtä huolissaan kuin vuosien 2006 ja 2009 selvityksissä, joissa 86 ja 83 prosenttia suomalaisista oli jokseenkin tai täysin samaa mieltä väitteen kanssa.

Myös huoli Itämerestä on romahtanut tällä vuosikymmenellä. Vielä 2007 suomalaisista 76 prosenttia oli sitä mieltä, että Itämeren ympäristöongelmien ratkaisemisen pitäisi näkyä vahvemmin Suomen ulkopolitiikassa. Nyt osuus oli enää 56 prosenttia.

”Vuosikymmen sitten niin sanotut pehmeän turvallisuuden asiat olivat ulkopolitiikan painotusten toivelistalla korostuneemmin esillä. Tämä näkyy myös siinä, että ihmisoikeuksien puolustamiseen sekä YK:n ja muiden järjestöjen vahvistamiseen toivotaan nyt vähemmän lisähuomiota kuin vuonna 2007”, selvityksessä todetaan.

Nyt ulkopolitiikan halutaan painottuvan aiempaa enemmän kansainvälisten kriisien sovitteluun ja sotilaalliseen kriisinhallintaan.
Viite