Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

odi.org

Infografiikka
Tyhjä lupaus? ODI-ajatuspaja toivoo sunnuntaina kokoontuvalta G20-ryhmältä tekoja sanojen sijaan.odi.org

Tyhjä lupaus? ODI-ajatuspaja toivoo sunnuntaina kokoontuvalta G20-ryhmältä tekoja sanojen sijaan.

G20 kokoontuu jälleen – toistuuko sama tyhjä lupaus?

13.11.2015 9.56

Lasse Leipola

Maailman vauraimmat valtiot, niin sanottu G20-ryhmä, tukee fossiilisten polttoaineiden tuotantoa vuosittain 452 miljardilla dollarilla.

ODI-ajatuspajan selvityksen mukaan suurin osa tuesta, 286 miljardia dollaria, on valtio-omisteisten yhtiöiden investointeja fosiilisten polttoaineiden tuotantoon.

Ryhmä on 2009 lähtien julistanut vuosittain, että fossiilisen energian tukemisesta luovutaan, mutta fossiilisen energiantuotannon tuki on yhä noin nelinkertainen verrattuna uusiutuvan energiantuotannon tukemiseen.


Uutistoimisto Reuters kertoi alkuviikosta, että viimeisen 25 vuoden aikana G20-maiden päästöt ovat kasvaneet lähes 50 prosenttia. Climate Transparency -asiantuntijaryhmän mukaan väkilukuun suhteutetut päästöt ovat kuitenkin kääntyneet laskuun jo yhdessätoista G20-ryhmän maassa.

Päästökehityksen suunta jakautuu ryhmän sisällä sen mukaan, onko kyseessä kehitys- vai teollisuusmaa.

Reutersin haastattelema Costa Rican entinen ympäristöministeri Alvaro Umana, joka kuuluu myös asiantuntijaryhmän puheenjohtajistoon, sanoo, että G20-ryhmän vahvempi sitoutuminen ilmastonmuutoksen torjuntaan on merkittävää, sillä se purkaa teollisuus- ja kehitysmaiden välisiä jännitteitä.

”Mutta G20-maiden on tehtävä enemmän”, Umana muistuttaa.

G20-maiden johtajat tapaavat sunnuntaina ja maanantaina Turkissa järjestettävässä huippukokouksessa. Kokouksesta odotetaan vetoapua reilun kahden viikon kuluttua alkavalle Pariisin ilmastokokoukselle.




Viite