Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

WARDJet / Flickr (CC-BY-SA)

Piirilevy
Vihertävää? Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan elektroniikkavalmistajilla on vielä paljon tekemistä ympäristöasioissa.WARDJet / Flickr (CC-BY-SA)

Vihertävää? Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan elektroniikkavalmistajilla on vielä paljon tekemistä ympäristöasioissa.

Greenpeace syynäsi laitteita – Fairphone on ympäristölle reiluin, mutta Applekin vihertää

17.10.2017 10.18

Lasse Leipola

Ekologisena puhelinvaihtoehtona itseään markkinoiva Fairphone nousi ympäristöjärjestö Greenpeacen tekemän elektroniikkavertailun kärkeen. Vertailussa huomioitiin laitevalmistajien toimintaa uusiutuvan energian, kierrätyksen ja vaarallisten aineiden käsittelyn osalta.

”Teknologiayritykset väittävät kulkevansa innovaation aallonharjalla, mutta niiden tuotantoketjut ovat juuttuneet teollistumisen aikakaudelle”, teknologiakampanjasta vastaava Gary Cook sanoo Greenpeacen tiedotteessa.

Fairphonen jälkeen kakkoseksi nousi mobiililaitevalmistaja Apple ja kolmannen sijan jakavat parhaiten tietokoneistaan tunnetut Dell ja HP. Kaikista huonoimmin vertailussa pärjäsivät muun muassa lukulaitteita valmistava Amazon sekä Suomessa melko tuntemattomat puhelinvalmistajat Oppo, Vivo ja Xiaomi. Seuraavaksi huonoiten sijoittuivat Asus, Huawei ja Samsung.


Selvityksen mukaan peräti 80 prosenttia laitteen hiilijalanjäljestä syntyy valmistusprosessissa. Teknologiayritykset ylpeilevät sillä, jos ne käyttävät palvelinsaleissaan uusiutuvaan energiaa, mutta Greenpeacen mukaan vain Apple on sitoutunut uusiutuvan energian käyttöön koko tuotantoketjussa.

Greenpeace mainitsee Applen, Microsoftin ja Samsungin esimerkkeinä yrityksistä, joiden tuotteiden elinkaari jää tarpeettoman lyhyeksi huonon korjattavuuden ja päivitettävyyden vuoksi. Positiivisina esimerkkeinä tässä suhteessa mainitaan HP, Dell ja Fairphone.

Greenpeace aloitti teknologiayritysten ympäristövastuun seurannan jo vuonna 2006, mutta viime vuosina raportteja on julkaistu harvakseltaan.

ekologisuus  hiilijalanjälki  greenpeace  teknologia 
Viite