Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Touko Aalto

Ari Aalto
Metsä nurin. Keurusseudun luonnonystävien luonnonsuojeluvastaava Ari Aalto tarkasteli Keuruun hakkuiden jälkiä tammikuun lopulla.Touko Aalto

Metsä nurin. Keurusseudun luonnonystävien luonnonsuojeluvastaava Ari Aalto tarkasteli Keuruun hakkuiden jälkiä tammikuun lopulla.

Hakkuut nettiin? Metsähallitus ei innostu

9.2.2015 8.38

Kati Pietarinen

Metsähallitus aloitti 13. tammikuuta Keuruulla hakkuut lakkautetun varuskunnan alueella, jossa liikkuminen vapautui vuodenvaihteessa. Alueelle suunniteltiin yhteensä 50 hehtaaria avohakkuita.

Hakkuut keskeytettiin pari päivää myöhemmin luonnonsuojelujärjestöjen protestien seurauksena. Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan alueen puusto on 150–220 vuotta vanhaa, ja merkittävä osa noin 1 000 hehtaarin alueen metsistä täyttää Etelä-Suomen metsiä koskevan Metso-suojeluohjelman luontoarvokriteerit. Järjestöt vaativat 260 hehtaarin suojelemista.

Metsähallituksen aluejohtaja Markku Vainion mukaan Keuruun varuskunta-alueen metsät kartoitettiin vuonna 2003. Silloin tehtiin alue-ekologinen tarkastelu, jota on päivitetty vuosien varrella. Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkavan mukaan tarkastelu on merkityksetön, koska päivitettyä versiota ei ole julkisesti saatavilla.

”Näiden dokumenttien pitäisi olla netissä. Myös hakkuista pitäisi kertoa julkisesti etukäteen, ja alueiden asukkaita tulisi kuulla päätöksenteossa, kun kyse on yhteisestä omaisuudesta.”

Vainion mukaan Metsähallituksen paikkatietojärjestelmää on mahdoton saada julkiseksi. Hakkuutiedot tulevat julkiseksi vähintään kaksi viikkoa ennen hakkuiden alkua. Ne pitää tosin pyytää metsäkeskukselta tai metsähallitukselta yksilöidysti. Kaikista hakkuista kertominen Metsähallituksen nettisivuilla ei vaikuta hänestä mahdolliselta.

”Jos koko maassa kaikista hakkuista tiedotettaisiin, se olisi aika valtava tietomylläkkä.”

Asukkaita kuullaan Vainion mukaan silloin, kun tiettyyn alueeseen on ”selkeästi nähtävissä mielenkiintoa”, käytännössä yleensä silloin, kun hakkuut ovat lähellä kyliä tai rantoja.

Metsähallituksesta luvataan, ettei hakkuita tehdä Keuruulla järjestöjen suojeltavaksi vaatimalla 260 hehtaarin alueella keskustelematta järjestöjen kanssa.

”Sulan maan aikana tehdään ainakin lahopuumittaus, se on yksi indikaattori metsän luontoarvoista. Teemme myös kääpäselvityksen. Kun selvitykset valmistuvat, tarkennamme varmaan alue-ekologista suunnitelmaa.”

Vainion mukaan suojeltavaksi vaadittu alue vaikuttaa melko suurelta. Sulkavan mukaan Metsähallituksen aiemmin lupaama suojelumäärä on jäänyt vajaaksi.

”Metsähallituksen pitäisi suojella Etelä-Suomessa entisiä talousmetsiä parituhatta hehtaaria, ja suojelumetsiksi pitäisi valita parhaimmistoa. Tämä alue kuuluu siihen.”

metsät  hakkuut  luonnonsuojelu 


Lisää aiheesta:Viite