Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Laura Kotila, Valtioneuvoston kanslia

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen
Suot suojatta. Sanni Grahn-Laasonen ei vienyt soidensuojelua loppuun.Laura Kotila, Valtioneuvoston kanslia

Suot suojatta. Sanni Grahn-Laasonen ei vienyt soidensuojelua loppuun.

Hallitus hylkäsi suotavoitteensa: ”Nyt tiedämme, mihin kykypuolue pystyy”

10.2.2015 13.28

Lasse Leipola

Soiden suojelun täydennysohjelma jäämässä tämän hallituksen osalta todelliseksi tyngäksi. Yhteensä 100 000 hehtaaria kattava suunnitelma oli jo valmiina, kun ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) päätti viime syksynä avata paketin tehdäkseen tilaa vapaaehtoiselle suojelulle. Nyt suojeluun saadaan vain pieni osa työryhmän esittämistä alueista.

Hallitus päätti eilen maanantaina, että tässä vaiheessa suojellaan 6 000 hehtaaria valtion maita Etelä-Suomesta. Tämän jälkeen ohjelman jatko uhkaa jäädä seuraavan, todennäköisesti turvetuotantomyönteisen keskustan vetämän, hallituksen harteille.

”Suomen ainutlaatuisen suoluonnon suojelu on pitkä prosessi ja ohjelman on tarkoitus jatkua vuoteen 2025 asti. Etelä-Suomen pakettia halusimme kuitenkin kiirehtiä, jotta soidensuojelu etenee jo tällä hallituskaudella”, ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo ministeriön tiedotteessa.

Hänen mukaansa neuvottelut suurten yhtiöiden omistamien arvokkaiden soiden osalta ovat edenneet hyvin.

”Uskon, että saamme myös arvokkaita yksityismaita suojeluun aivan soidensuojeluohjelman tavoitteiden mukaisesti – ja ihan vapaaehtoiselta pohjalta.”

Ympäristöministerinä soidensuojeluohjelmasta ennen Grahn-Laasosta vastannut Ville Niinistö (vihr) on pöyristynyt ohjelman vesittämisestä.

”Kokoomuksen mainostama 'uusi tapa suojella luontoa ja lisätä sen hyväksyttävyyttä' on saavuttanut tuloksensa: hallitus päätti suojella 6 000 hehtaaria arvosoita. Se on kuusi prosenttia hallituksen omasta tavoitteesta. Siis 6 %. Soidensuojeluohjelman tavoite vielä syyskuussa oli toteuttaa päätökset jo tällä hallituskaudella 100 000 hehtaarin arvokkaan suoluonnon pelastamisesta”, Niinistö kirjoittaa vihreiden sivuilla.

”Nyt tiedämme siis, mihin kykypuolue pystyy. 6 prosenttia tavoitteesta saavutettu! Siis vain 6 prosenttia. Ei näin. En usko, että valtion budjetin alijäämän supistamisessa Kokoomus olisi tyytyväinen, jos se saavuttaisi 6 prosenttia tavoitteestaan. Luonnon osalta se näyttää olevan.”

suot  kokoomus 
Viite