Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Hanna Halmeenpää: ”Hallitus tekee raskaan sarjan heikennyksen ympäristölakiin”

Hanna Halmeenpää
Vähemmän valvontaa? Hanna Halmeenpään mielestä hallitus vähentää yleisen edun valvontaa ympäristöasioissa.

Vähemmän valvontaa? Hanna Halmeenpään mielestä hallitus vähentää yleisen edun valvontaa ympäristöasioissa.

15.3.2018 17.21

Riikka Suominen

Maakuntauudistus vaarantaa viranomaisten päätöksenteon riippumattomuuden ympäristöasioissa, pelkäävät vihreiden kansanedustajat.

”Se vie viranomaiselta oikeuden valittaa esimerkiksi ympäristölakien vastaisista kaivos- tai turpeennostoluvista. Miksi hallitus tekee raskaan sarjan heikennyksen ympäristölakiin?” kysyi vihreiden kansanedustaja Hanna Halmeenpää tänään eduskunnan kyselytunnilla.

Hallituksen ajama uusi ympäristöhallinto tuo saman katon alle eri virastojen ympäristöviranomaiset. Aiemmin ely-keskus on voinut valittaa avin virheellisistä päätöksistä. Jatkossa se ei ole mahdollista. 

Alunperin uuteen virastoon oli määrä tulla yleisen ympäristöedun valvonnan yksikkö, mutta nyt tällainen valvonta on jätetty pois.

Korkein hallinto-oikeus on kritisoinut hallituksen esitystä. Sen mukaan valitusoikeus tulee säilyttää. Halmeenpää muistutti, että kaksi kolmesta lupavalituksesta  on mennyt oikeusasteissa läpi, eli ne ovat olleet perusteltuja.


Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen
 (kesk) vastasi, että koko uusi virasto toimii riippumattomana luvittajana ja huolehtii yleisestä edusta.

”Emme luo järjestelmää jossa viranomainen valittaisi itse tekemistään päätöksistä. Yleinen etu tulee valvottua ilman veli veljeä valvoo-mahdollisuutta”, ministeri sanoi.

Tiilikainen näkee, että vaikka elyn valitusmahdollisuus loppuu, voivat kunnat, maakunnat ja muut viranomaiset edelleen valittaa päätöksistä.

ympäristöhallinto  maakunnat  luonnonsuojelu 
Viite