Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Frans Berkelaar / Flickr (CC-BY)

Voimala
Auringonlaskun ala? Eon yhtiön voimalaitos Hollannin Maasvlaktessa.Frans Berkelaar / Flickr (CC-BY)

Auringonlaskun ala? Eon yhtiön voimalaitos Hollannin Maasvlaktessa.

Hollanti luopumassa hiilivoimasta pikavauhtia - kolme tuliterää voimalaa kiinni?

28.9.2016 11.56

Lasse Leipola

Hollannin parlamentti äänesti viime viikolla maan hiilivoimaloiden sulkemisen puolesta. Maassa on käytössä viisi hiilivoimalaa, joista kolme käynnistettiin vasta viime vuonna. Asiasta kertoo brittilehti Guardian.

Päätöksen taustalla on viime vuonna ratkaistu joukkokanne. Siinä kansalaiset vaativat Hollannin hallitukselta kansainvälisiä sitoumuksia kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa. Oikeus määräsi Hollannin valtion vähentämään päästöjään suunniteltua enemmän.

Päätös ei ole vielä sitova, ja siitä tulee todennäköisesti yksi ensi vuoden maaliskuussa järjestettävien parlamenttivaalien suurista kysymyksistä.

Torstainen parlamentin äänestys oli varsin tiukka ja valtasuhteet tulevat mielipidemittausten mukaan muuttumaan selvästi. Suurimman puolueen paikasta kisaa nyt muun muassa päästövähennyksiin nihkeästi suhtautuva Vapauspuolue.


Maan valtiovarainministeriön mukaan kaikkien hiilivoimaloiden sulkeminen 2020 mennessä maksaa noin seitsemän miljardia euroa. Sen mukaan ratkaisu ei vaaranna energian tarjontaa ja vähentää maan päästöjä 31 prosenttia.

Koska Hollanti päätynee alasajon myötä ostamaan fossiilisilla tuotettua sähköä naapurimaista, todellisen päästövähennyksen arvioidaan olevan vain 9 prosenttia.

EU-tasolla vaikutus voi olla vielä vähäisempi. Koska energiantuotannon päästöjä säädellään EU:ssa päästökaupalla, ei hiilivoimaloiden sulkeminen välttämättä vaikuta unionin kokonaispäästöihin vaan merkittävin seuraus voi olla päästöoikeuksien kysynnän ja siten myös hinnan lasku.
Viite