Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Kimmo Tiilikainen
Paksu salkku. Kimmo Tiilikainen sai salkuunsa energia-asiat. Yksi asioista on uusiutuvan energian tuet, joita varten selvitetään terveysvaikutuksia ja kustannusvaikutukset. "Ei pidä hötkyillä, sillä tässä tehdään järjestelmää, joka on käytössä ensi vuosikymmenen.”Lasse Leipola

Paksu salkku. Kimmo Tiilikainen sai salkuunsa energia-asiat. Yksi asioista on uusiutuvan energian tuet, joita varten selvitetään terveysvaikutuksia ja kustannusvaikutukset. "Ei pidä hötkyillä, sillä tässä tehdään järjestelmää, joka on käytössä ensi vuosikymmenen.”

Ilmastoministeri Kimmo Tiilikainen harmittelee biotalouden huonoa mainetta

8.5.2017 11.51

Lasse Leipola

Energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) on pahoillaan, että hallituksen kärkihanke biotalouden edistämiseksi on ymmärretty liian yksipuolisesti.

”Harmittaa, että käsitys on supistunut siihen, että Suomessa halutaan polttaa puuta”, Tiilikainen sanoi tiedotustilaisuudessa tänään maanantaina.

Hallitusohjelmassa päätettiin lisätä hakkuita ja tukea muun muassa metsäbiomassaa käyttävää biopolttoainetuotantoa. Tiilikainen muistuttaa, että kyse on myös puun hyödyntämisestä muilla tavoin – esimerkiksi pakkausmateriaaleissa, tekstiileissä tai rakentamisessa.

Tiilikainen uskoo, että puurakentaminen tulee lisääntymään kaikkialla maailmassa, ja haluaa Suomen mukaan tähän buumiin. Hän myös muistutti, että tutkimus- ja kehitystoimintaa rahoittamalla etsitään uusia tapoja hyödyntää puuta.

”Tavoitteena on, että muualta maailmasta katsotaan kiinnostuneena Suomeen ja halutaan ostaa meiltä ratkaisuja.”


Tiilikainen piti maanantaiaamuna ensimmäisen mediatilaisuutensa asunto-, energia- ja ympäristöministerinä. Hallitus päätti puoliväliriihessään lisätä ministerien määrää ja muutti samalla salkkujakoa. Tiilikaisen kohdalla tämä tarkoitti maa- ja metsätalouden vaihtumista energia-asioihin.

Hänen mukaansa energia- ja ympäristöasioiden yhdistäminen samaan salkkuun on "kansainvälisestikin kova kombinaatio”.

”Tästä puhuttiin jo hallitusneuvotteluiden yhteydessä, mutta silloinen ministerimäärä ei sitä mahdollistanut”, Tiilikainen sanoo.

Tiilikaisen salkkuun kuuluvat nyt kansainväliset ilmastoneuvottelut YK-tasolla, EU:n vuotta 2030 koskevat ilmastotavoitteet sekä kotimaisen ilmastopolitiikan toteutus, jonka merkittävin osuus on aiemmin työministerille kuulunut energiapolitiikka.

”Se on haastava, mutta vaikuttava kokonaisuus”, Tiilikainen sanoo.

Hänen mukaansa biotaloushankkeiden myötä vienninedistäminen on aiempaa tärkeämpi osa hänen ministeritehtäviään.


Tiilikaiselta kysyttiin tilaisuudessa myös Donald Trumpin ilmastopolitiikasta. Yhdysvaltain johtajuus kansainvälisessä ilmastopolitiikassa on mennyttä.

”Pariisin sopimus oli mahdollinen, koska EU, Kiina ja Yhdysvallat halusivat sitä samaan aikaan. Nyt on tärkeää, että EU hoitaa oman pakettinsa kuntoon, jotta se voi olla neuvotteluissa Kiinan kumppani”, Tiilikainen sanoi.

Se, että Yhdysvallat jättäisi oman osuutensa hoitamatta, ei kaataisi Pariisin sopimusta, vaikka vaikutus heikkenisi.

”Jää nähtäväksi, miten muut reagoivat. Toistaiseksi Yhdysvaltain rajanaapurit Kanada ja Meksiko ovat olleet sitoutuneita Pariisin sopimukseen.”




Viite