Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
6.11.2017 8.21
Kansainväliset ilmastoneuvottelut jatkuvat tällä ja ensi viikolla Saksan Bonnissa. Tärkeimmät asiat asialistalla ovat Pariisin sopimuksen sääntöjen hahmotteleminen sekä ensi vuonna järjestettävästä väliarvioinnista sopiminen.
Kaksi vuotta sitten solmittu Pariisin ilmastosopimus on melko yleisluontoinen yhteisnäkemys siitä, miten ilmaston lämpeneminen rajoitetaan puoleentoista tai korkeintaan kahteen asteeseen.
Sopimusta tarkentavista säännöistä ei ole tarkoitus päästä sopuun vielä tänä syksynä, mutta asiassa pitäisi päästä eteenpäin.
Säännöistä on määrä päättää ensi vuoden lopulla Puolassa järjestettävässä ilmastokokouksessa. Sitä ennen käydään myös päästövähennystavoitteiden arviointikierros ja tästä prosessista sopiminen on yksi tämän vuoden kokouksen tärkeimmistä tavoitteista.
Suurin huomio Bonnissa kiinnittyy Yhdysvaltoihin sekä muutamaan muuhun maahan. Kyseessä on ensimmäinen suuri ilmastokokous, jossa Yhdysvaltoja edustaa Donald Trumpin hallinto.
Yhdysvaltojen esiintymistä aiemmin tänä vuonna järjestetyissä valmistelevissa kokouksissa on luonnehdittu rakentavaksi. Yhdysvaltojen neuvotteluryhmässä on mukana Barack Obaman kaudelta tuttuja diplomaatteja ja maan odotetaan pitävän melko matalaa profiilia.
Suurempaa meteliä itsestään aikoo pitää We are still in -koalitio, jossa on mukana amerikkalaisia osavaltioita, kaupunkeja ja yrityksiä. Ne aikovat jatkaa kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa riippumatta siitä, mitä Trumpin hallinto tekee.
On kuitenkin selvää, ettei Yhdysvallat käytä enää omaa vaikutusvaltaansa ilmastoneuvotteluiden edistämiseksi. Se tarkoittaa, että Kiinalta ja EU:lta odotetaan aiempaa vahvempaa roolia.
Vihreä Lanka seuraa neuvotteluja paikan päällä Bonnissa ensi viikolla. Perinteisten, näillä sivuilla julkaistavien nettijuttujen lisäksi luvassa on tunnelmia sosiaalisen median kanavissa sekä useampi ilmastoaiheinen jakso Puhekupla-podcastiin.