Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ilmastorahoitusgraafi
Show me the money! Vihreän Langan grafiikka havainnollisti viime syksynä, kuinka paljon mikäkin maa on luvannut ilmastorahastoon väkilukuun suhteutettuna.

Show me the money! Vihreän Langan grafiikka havainnollisti viime syksynä, kuinka paljon mikäkin maa on luvannut ilmastorahastoon väkilukuun suhteutettuna.

Ilmastorahastossa odotellaan luvattuja rahoja – myös Suomesta

4.5.2015 10.08

Lasse Leipola

Vihreän ilmastorahaston käynnistyminen viivästyy, sillä osa rahoitusta luvanneista maista ei ole vielä toimittanut rahoja. Rahaston oli määrä aloittaa toimintansa, eli kehitysmaiden ilmastohankkeiden rahoittaminen, toukokuun alussa, mutta tämän ennakkoehtona oli, että marraskuun rahastokokouksessa tai sitä ennen luvatuista rahoista on toimitettu vähintään puolet.

Vihreän ilmastorahaston torstaina julkistaman selvityksen mukaan nyt kasassa oleva rahoitus on 42,5 prosenttia luvatusta 9,35 miljardista dollarista. Marraskuun kokouksen jälkeen tehdyt lupaukset huomioiden rahastoon on luvattu yhteensä 10,2 miljardia dollaria, josta huhtikuun loppuun mennessä oli toimitettu neljä miljardia. Eniten rahaa ovat toimittaneet Britannia ja Saksa, molemmat noin miljardi dollaria. Myös Ruotsi on toimittanut lupaamansa vajaat 600 miljoonaa dollaria.

Sen sijaan suurimmat lupaukset tehneiltä Japanilta (1,5 miljardia dollaria) ja Yhdysvalloilta (3,0 miljardia dollaria) ei ole saatu rahastoon vielä senttiäkään. Rahoja odotellaan vielä myös muun muassa Australiasta (187 miljoonaa dollaria), Espanjasta (161 miljoonaa dollaria), Italiasta (334 miljoonaa dollaria), Kanadasta (277 miljoonaa dollaria)) sekä Suomesta (107 miljoonaa dollaria).

”Tämä on työn alla. Kyseessä on lähinnä tekninen viivästys, joka liittyy paitsi varojen irroittamiseen budjetista myös siihen, että odotamme muutaman muun maan kanssa vahvistusta sille, että vihreään ilmastorahastoon tehdyt lahjoitukset kelpuutetaan virallisiksi kehitysyhteistyörahoiksi”, sanoo ilmastorahoitusneuvottelija Folke Sundman ulkoministeriöstä.

Ilmastorahoitus on tärkeä osa kansainvälisiä ilmastoneuvotteluja. Kehitysmaille maksettavaa tukea on pidetty edellytyksenä sille, että Pariisissa voidaan ensi joulukuussa saada aikaan kansainvälinen ilmastosopimus. Kehitysmaille vuosittain maksettavan ilmastorahoituksen on määrä olla sata miljardia dollaria 2020 mennessä.

Vihreän ilmastorahaston, jonka on määrä olla osa tuota rahoitusta, ensimmäinen rahoituskierros jatkuu vuoteen 2018 saakka. Rahaston johtaja Héla Cheikhrouhou sanoi viime viikolla uutistoimisto Reutersille, että tuohon mennessä rahaston tulisi olla huomattavasti suurempi kuin kymmenen miljardia dollaria. Hän toivookin, että uusia lupauksia saadaan vielä ennen Pariisin ilmastokokousta, esimerkiksi heinäkuussa Addis Abebassa tai syyskuussa New Yorkissa järjestettävistä kestävän kehityksen kokouksista.

ilmastorahasta  ilmastorahoitus  ilmastonmuutos  kehitysyhteistyö 
Viite