Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

IPCC:n uusi puheenjohtaja on korealainen ekonomisti

IPCC/Flickr

IPCC:n kokous tammikuussa 2015
Vuosien urakka. IPCC:n seuraava ilmastotiedettä käsittelevä yhteenveto ilmestyy 5–7 vuoden kuluttua. Kuva tammikuun kokouksesta.IPCC/Flickr

Vuosien urakka. IPCC:n seuraava ilmastotiedettä käsittelevä yhteenveto ilmestyy 5–7 vuoden kuluttua. Kuva tammikuun kokouksesta.

6.10.2015 21.57

Lasse Leipola

Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC valitsi tänään tiistaina Kroatiassa pidetyssä kokouksessa uudeksi puheenjohtajakseen eteläkorealaisen Hoesung Leen, joka on ekonomistina erikoistunut muun muassa päästöjen hinnoitteluun.

Ehdokkaita ennalta haastatellut Carbon Brief -sivusto kysyi Hoesung Leeltä muun muassa, miten hän näkee ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutmisen tasapainon.

"On selvää, että ne täydentävät toisiaan. En usko, että kysymys on oikeasta tasapainosta, vaan siitä pyritään saamaan mahdollisimman paljon molempia", Hoesung Lee vastasi.

Virallisessa esittelytekstissä hän kertoo haluavansa kiinnittää erityistä huomiota siihen, miten ilmastonmuutos vaikuttaa työllisyyteen, terveyteen, innovoitiin ja teknologian kehitykseen, energian saatavuuteen ja köyhyyden vähentämiseen.


IPCC:n pitkäaikainen puheenjohta Rajendra Pachauri erosi tehtävästään viime helmikuussa seksuaalista häirintää koskeneiden epäilyjen vuoksi.

Ilmastosivusto Climate Homen haastattelema ilmastopolitiikan asiantuntija Michael Burger arvioi äänestyksen alla, että kaksi tärkeintä vaatimusta IPCC:n johtajalle ovat kyky kommunikoida ja tieteellinen uskottavuus.

”Yhtäältä, IPCC:n uuden puheenjohtajan on olta joku, joka pystyy tehokkaasti viestimään monimutkaisesta ilmastonmuutoksesta päättäjille ja suurelle yleisölle. Samalla on pysyttävä asian ytimessä: meidän on vähennettävä kasvihuonekaasupäästöjä reilusti ja nopeasti sekä sopeuduttava ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Toisaalta, johtajan on näyttäydyttävä tiedemiehenä eikä aktivistina”, Columbia Law Schoolin ilmastonmuutosyksikköä johtava Burger pohtii.

IPCC:n arviointiraportit kokoavat ilmastonmuutosta koskevan tutkimustiedon yhteen. Seuraavan, järjestyksessään kuudennen arviointiraportin on määrä valmistua 5–7 vuoden kuluttua.
Viite