Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Antti / Flickr (CC-BY)

Vanha Volkswagen Golf
Ekoteko? Jos autolla ajaa vain vähän, kannattaa suosia käytettyä, sillä uuden auton valmistamisesta aiheutuu mittavat päästöt.Antti / Flickr (CC-BY)

Ekoteko? Jos autolla ajaa vain vähän, kannattaa suosia käytettyä, sillä uuden auton valmistamisesta aiheutuu mittavat päästöt.

Käytetty vai uusi auto? Verkkokirpparien päästövaikutus selvitettiin

15.3.2016 10.30

Lasse Leipola

Käytetty auto voi olla uutta vihreämpi valinta, vaikka sen päästöt olisivat suuremmat.

Kauppapaikka Tori.fin kansainvälinen emoyhtiö Schibsted on selvittänyt ruotsalaisen IVL-instituutin kanssa käytetyn tavaran verkkokaupan ilmastovaikutuksia Ruotsissa, Norjassa, Ranskassa, Espanjassa ja Italiassa.

Pelkästään tutkimuksessa mukana olleet viisi käytetyn tavaran verkkokauppaa vähensivät viime vuonna päästöjä 12,6 miljoonaa tonnia verrattuna siihen, että samat tavarat olisi ostettu uutena. Määrä vastaa noin viidennestä Suomen vuotuisista kasvihuonekaasupäästöistä.

Merkittävimpänä nousi esiin käytettyjen autojen kauppa, joka muodosti noin viisi kuudesosaa päästöjen kokonaisvähennyksestä. Uuden auton valmistuksesta aiheutuvat päästöt vastaavat noin kymmenen vuoden käytön päästöjä.


Selvityksessä laskettiin, että päästöt vähenevät, kun käytettynä ostetun tavaran sijaan ei osteta vastaavaa uutta tavaraa. Sen lisäksi päästöjä vähentää se, ettei vanhaa tavaraa tarvitse poistaa käytöstä purkamalla tai kierrättämällä.

Laskelmissa huomioitiin myös kauppapaikkojen toiminnasta aiheutuvat päästöt sekä varsinaisesta kauppatapahtumasta aiheutuvat ostajan ja myyjän päästöt. Nämä päästöt  söivät alle viisi prosenttia siitä päästövähennyksestä, joka saavutettiin ostamalla uuden sijaan käytettyä.

Sen sijaan käytöstä aiheutuvia päästöjä ei selvityksessä huomioitu. Jos uutena ostettava laite on merkittävästi käytettyä energiatehokkaampi, on käytetyn tavaran kaupan kokonaishyöty arvioitua pienempi.

Esimerkkinä Schibsted mainitsee jääkaapit ja pakastimet. Uudet mallit ovat selvästi energiatehokkaampia, minkä lisäksi vanhoissa laitteissa käytetyt kylmäaineet ovat riski ilmastolle. Esimerkiksi ruotsalainen Blocket-kauppapaikka on kieltänyt yli kymmenen vuotta vanhojen kylmälaitteiden myynnin.

Auton kohdalla selvityksessä käytetään esimerkkinä Volkswagen Golfia. Kymmenen vuoden käytössä uuden Golfin päästöt ovat 16 tonnia, kun vanhempi malli aiheuttaa vastaavassa ajossa 22 tonnin päästöt. Kun laskelmaan otetaan mukaan valmistuksesta aiheutuva 14 tonnin päästö, on käytetty Golf kokonaispäästöiltään ekologisempi vielä kymmenen vuoden käytön jälkeen.
Viite