Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sean Hawkey / Reilu kauppa ry

Kahvinviljelijä Sergio Cruz
Etulinjassa. Ilmastonmuutos uhkaa nicaragualaisella reilu kaupan tilalla kahvia viljelevän Sergio Cruzin elantoa.Sean Hawkey / Reilu kauppa ry

Etulinjassa. Ilmastonmuutos uhkaa nicaragualaisella reilu kaupan tilalla kahvia viljelevän Sergio Cruzin elantoa.

Kahvin viljely ei kannata lämpenevässä ilmastossa

14.10.2015 12.48

Lasse Leipola

Kahvin hinta uhkaa nousta tulevaisuudessa niin paljon, että siitä tulee luksustuote, varoittaa Reilu kauppa ry tiedotteessaan. Erityisesti suositun arabica-lajin pensaat ovat herkkiä lämpötilanvaihteluille, minkä vuoksi moni kahvinviljelijä muun muassa Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa on joutunut pohtimaan alanvaihtoa.

Järjestön mukaan ilmastonmuutos näkyy jo nyt kahvisatojen määrissä ja laadussa, mutta lähivuosikymmeninä se vaikuttaa myös tuotantoon. Odotettavissa on siis, että kahvin hinta nousee huomattavasti.


Ilmastonmuutos on tuonut kahvintuottajille monia ongelmia. Lämpimämpi ilmasto saa esimerkiksi kahvimarjat kypsymään nopeammin, jolloin laatu kärsii. Myös tuholaiset ja taudit yleistyvät. Usein kahvipensaat pärjäävät ilman kastelua, mutta olosuhteiden lämmetessä ne saattavat tarvita aiempaa enemmän keinokastelua.

”Varsinkin Keski-Amerikassa Reilun kaupan kahviosuuskunnissa tehdään jo aktiivisesti työtä sen eteen, ettei ilmastonmuutos veisi viljelijöiltä elinkeinoa. Vanhoja kahvipensaita on korvattu uusilla ja lajikkeissa on siirrytty vastustuskykyisempiin”, toiminnanjohtaja Janne Sivonen sanoo Reilu kauppa ry:n tiedotteessa.


Brittilehti Guardian uutisoi toukokuussa tutkimuksesta, jonka mukaan esimerkiksi Brasiliassa arabica-lajikkeen viljely putoaa neljänneksellä vuosisadan puoliväliin mennessä. Samassa jutussa muistutettiin, että kahvi, joka on öljyn jälkeen toiseksi tärkein kauppatavara, on merkittävä tulonlähde monille kehitysmaille.

”Esimerkiksi Burundissa, Ugandassa ja Nicaraguassa kahvi on merkittävässä roolissa, joten ne ovat vaarassa menettää oman maan kehittämiseen tarvittavia tuloja”, tutkija Peter Läderach sanoi Guardianille.


Lisää aiheesta:Viite