Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / _dChris (CC-BY)

Amsterdam
Vähemmän lämpöä. Oikeus päätti, että Hollanin on tehtävä enemmän ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi.Flickr / _dChris (CC-BY)

Vähemmän lämpöä. Oikeus päätti, että Hollanin on tehtävä enemmän ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi.

Kansalaiset voittivat valtion oikeudessa: Hollannin ilmastopolitiikkaan muutos

24.6.2015 13.16

Lasse Leipola

Kestävää kehitystä ajava Urgenda-säätiö ja 886 kansalaista ovat voittaneet Hollannin valtion oikeudessa. Tänään keskiviikkona annetun päätöksen mukaan, Hollanti on velvollinen vähentämään päästöjään tieteelliseen tietoon pohjautuen eli 25–40 prosenttia vuosikymmenen loppuun mennessä.

”Valtion on varmistettava, että Hollannin päästöt ovat vuonna 2020 vähintään 25 prosenttia pienemmät kuin vuonna 1990”, Haagissa sijaitsevan tuomioistuimen päätöksessä todetaan.

Päätös tarkoittaa, että Hollannin on kiristettävä huomattavasti ilmastopolitiikkaansa, sillä nykyinen politiikka tähtää vain 17 prosentin vähennykseen.

Oikeuden mukaan Hollannin on tehtävä enemmän ilmastonmuutoksen aiheuttaman vaaran välttämiseksi. Sen mukaan vastuu päästöistä kuuluu valtiolle eivätkä vaadittujen vähennysten kustannukset ole liian korkeat.

”Sen vuoksi valtio ei voi piiloutua väittämällä, että ilmastonmuutoksen ratkaiseminen ei ole kiinni ainoastaan Hollannin toimista. Jokainen päästövähennys tukee vaarallisen ilmastonmuutoksen torjuntaa ja kehittyneenä valtiona Hollannin on oltava edelläkävijä.”

Oikeuden päätöksessä korostetaan, että vaikkei tarkoituksena ole vaikuttaa politiikkaan, on oikeuden tehtävänä turvata oikeudellinen suojelu kunnioittaen samalla hallituksen oikeutta käyttää poliittista valtaansa.

”Sen vuoksi oikeus on päättänyt olla maltillinen ja jättää vähennysmääräyksen haarukan alarajalle.”

Lisätietoja tapauksesta Urgendan sivuilla.
Viite