Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

freeimages.com

Sähkötolppa
Hei, älä mee! Jan Vapaavuori toivoo, että hiilivuotoalojen tukemisesta puhuttaisiin ensi kevään hallitusneuvotteluissa.freeimages.com

Hei, älä mee! Jan Vapaavuori toivoo, että hiilivuotoalojen tukemisesta puhuttaisiin ensi kevään hallitusneuvotteluissa.

Kysymys hallitusneuvotteluihin: tukea teollisuudelle, jos päästökauppa nostaa sähkön hintaa?

5.1.2015 12.51

Lasse Leipola

Suomi voi halutessaan tukea niin sanottuja hiilivuotoaloja 69 miljoonalla eurolla vuodessa. Asia käy ilmi työ- ja elinkeinoministeriön Pellervon taloudellisella tutkimuslaitoksella teettämästä selvityksestä.

Muun muassa Saksa, Britannia ja Hollanti maksavat kompensaatiota aloille, joita uhkaa tuotannon siirtyminen unionin päästösääntelyn ulkopuolelle. Suomessa on tähän asti arvioitu, että päästöoikeuden hinta on niin alhaalla, ettei se juurikaan vaikuta sähkön hintaan.

”Päästöoikeuden hinnan nousuun on kuitenkin tarpeellista varautua. Mahdollisten tukitoimenpiteiden rahoitus olisi luontevaa ratkaista seuraavien hallitusneuvottelujen yhteydessä”, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori sanoo tiedotteessa.

Suomessa on noin 200–300 tuotantotoimipaikkaa, joille voidaan komission sääntöjen mukaan maksaa päästökauppakompensaatiota. Näistä valtaosa on joko paperi- tai tekstiiliteollisuutta.

päästökauppa 
Viite