Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tony Alter, Flickr (CC-BY)

Ylipainoinen mies
Kansanterveys pelissä. Ilmastonmuutos vähentää länsimaissa paitsi lihavuutta myös hedelmien ja vihannesten saatavuutta.Tony Alter, Flickr (CC-BY)

Kansanterveys pelissä. Ilmastonmuutos vähentää länsimaissa paitsi lihavuutta myös hedelmien ja vihannesten saatavuutta.

Lancet: Ilmastonmuutos iskee rajusti ruokavalioon – kuolemia ei vältetä

3.3.2016 7.22

Lasse Leipola

Ilmastonmuutos ei aiheuta ainoastaan nälänhätää vaan tulevat ihmissukupolvet kärsivät myös ruokavalion köyhtymisestä. Lancetissa julkaistun tutkimuksen mukaan ruuan saatavuus vähenee noin kolme prosenttia, hedelmien ja vihannesten syöminen noin neljä prosenttia ja punaisen lihan kulutus vajaan prosentin.

Ilmastonmuutoksen vuoksi aliravitsemus, vähäinen hedelmien ja vihannesten määrä sekä punaisen lihan käytön väheneminen aiheuttavat vuonna 2050 noin 529 000 kuolemaa. Tämä tarkoittaa, että ilmastonmuutoksen vuoksi neljännes niistä noin 1,9 miljoonasta ennenaikaisesta kuolemasta, jotka on uskottu vältettävän ruuantuotannon kehittymisellä tulevina vuosikymmeninä, jää estämättä.

Ilmastonmuutoksen aiheuttamat vaikutukset vaihtelevat suuresti alueittain ja ovat ristiriitaisia. Esimerkiksi kalorimäärän keskimääräinen väheneminen vähentää lihavuudesta aiheutuvia kuolemia 260 000 tapauksella, mutta toisaalta ravintotilanteen heikkenemisen aiheuttama aliravitsemus aiheuttaa 266 000 kuolemaa.

Eniten kuoleisuus lisääntyy Intiassa ja Kiinassa, mutta vaikutukset ovat rajuja myös muun muassa Kreikassa ja Italiassa. Suomessa vaikutukset ovat jokseenkin tasapainossa: lihansyönnin ja lihavuuden väheneminen säästävät henkiä, mutta hieman suurempi määrä menetetään ruokavalion heikkenemisen myötä.
Viite