Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

freeimages.com

Tuulivoimaloita Kööpenhaminan edustalla
Kuin sieniä satella? Investoinnit tuulivoimaan ja muuhin puhtaiseen energiantuotantoon kasvavat.freeimages.com

Kuin sieniä satella? Investoinnit tuulivoimaan ja muuhin puhtaiseen energiantuotantoon kasvavat.

Maailmalla lisätään investointeja puhtaaseen energiaan – Euroopassa ei

12.1.2015 9.13

Lasse Leipola

Puhtaaseen energiaan käytettiin viime vuonna lähes yhtä paljon rahaa kuin ennätysvuonna 2011, arvioidaan tuoreessa Bloomberg New Energy Financen selvityksessä.

Raportin mukaan puhtaaseen energiaan investoitiin viime vuonna 310 miljardia dollaria, mikä on 16 prosenttia enemmän kuin vuonna 2013 ja peräti viisi kertaa enemmän kuin vain kymmenen vuotta sitten. Näyttääkin siltä, että alalla on päästy laskusuhdanteen yli.

"Koko viime vuoden ajan odotimme, että nousua olisi ainakin kymmenen prosenttia, mutta nämä luvut ovat ylittäneet odotuksemme. Aurinkoenergialla on ollut merkittävä rooli, kiitos kustannustason huomattavan laskun viimeisen viiden vuoden aikana”, sanoo asiantuntijapaneelin puheenjohtaja Michael Liebreich.

Kiinassa, joka on noussut alan suurimmaksi investoijaksi maailmassa, kasvu oli peräti 32 prosenttia, nostaen kokonaissumman lähes 90 miljardiin dollariin. Seuraavina tulevat Eurooppa 66 miljardilla, Yhdysvallat 52 miljardilla sekä Japani 41 miljardilla.

Kiinan lisäksi kasvu oli vahvaa myös Yhdysvalloissa (8 prosenttia), Japanissa (12 prosenttia), Kanadassa (26 prosenttia), Brasiliassa (88 prosenttia), Intiassa (14 prosenttia) ja Etelä-Afrikassa (5 prosenttia). Australiassa otettiin takapakkia 35 prosenttia, kun investoijat odottivat hallituksen linjauksia.

Toinen merkittävä poikkeus kansainvälisestä kasvutrendistä on Eurooppa, jossa kasvua oli vain yksi prosentti. Maakohtaiset erot olivat kuitenkin suuria: esimerkiksi Ranskassa ja Hollannissa investoinnit kasvoivat selvästi, kun taas Italiassa leikkaukset aurinkovoiman tukiin pudottivat investoinnit alle puoleen.

Liebreichin mukaan vahva kasvu voi yllättää asiantuntijat, jotka ovat povanneet uusiutuvalle energialle ongelmia öljyn viime kesänä alkaneen halpenemisen vuoksi.

"2014 on liian varhain merkittävien muutoksien havaitsemiseksi, ja halpa raakaöljy vaikuttaa joka tapauksessa enemmän liikenteeseen kuin energiantuotantoon.”

uusiutuvat energia  uusiutuvat  Kiina  eurooppa  Yhdysvallat 


Lisää aiheesta:Viite