Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

The White House / Flickr

Barack Obama ja Mitch McConnell
Vastakkain. Keystone XL -öljyputki on yksi monista asioista, joista presidentti Barack Obama ja republikaanien ryhmää senaatissa johtava Mitch McConnell ovat eri mieltä.The White House / Flickr

Vastakkain. Keystone XL -öljyputki on yksi monista asioista, joista presidentti Barack Obama ja republikaanien ryhmää senaatissa johtava Mitch McConnell ovat eri mieltä.

Obama ei taivu kohuputken kannalle

7.1.2015 10.46

Lasse Leipola

Valkoisen talon tiedottaja Josh Earnest ilmoitti eilen tiistaina, että Yhdysvaltain presidentti Barack Obama aikoo käyttää veto-oikeuttaan, jos Keystone XL -öljyputken salliva laki hyväksytään kongressissa. Keystone-kysymystä on pidetty jopa Obaman kauden merkittävimpänä ilmastoratkaisuna, koska Kanadasta öljyhiekka-alueelta Yhdysvaltojen jalostamoihin öljyä tuova putki sitoo maan vuosikymmeniksi fossiilisten polttoaineiden käyttöön.

Republikaanien marraskuisen vaalivoiton ansiosta Keystone XL -hankkeen kannattajilla on arvioitu olevan senaatissa selvä enemmistö. Brittilehti Guardianin mukaan kohuttua putkihanketta kannattavat kaikki 54 republikaania sekä yhdeksän demokraattisenaattoria. Tämä 63 ei kuitenkaan riitä ohittamaan presidentin veto-oikeutta, siihen tarvittaisiin 67 senaattorin tuki.

”Tämä esitys ei juurikaan poikkea edellisellä vaalikaudella käsitellystä. Ilmoitimme silloin, että presidentti olisi käyttänyt veto-oikeuttaan, jos se laki olisi hyväksytty. Ja voin vahvistaa teille, ette presidentti allekirjoita tätäkään, jos kongressi sen hyväksyy”, Earnest sanoi.

Earnest korosti, että Obama haluaa odottaa ulkoministeriön selvityksen tuloksia.

”Prosessi, jossa selvitetään, ovatko tällaiset infrahankkeet kansakunnan etujen mukaisia, on jo käynnissä”, Earnest sanoi.

Nebraskassa on käynnissä oikeuskäsittely, jossa käsitellään öljyputkelle kaavailtua reittiä. Ulkoministeriön lausuntoa asiasta odotetaan vasta, kun oikeuskäsittely saadaan päätökseen ja putken lopullinen reitti on tiedossa.

ilmastonmuutos  öljy  kohuputki 
Viite