Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

European Parliament

Bas Eickhout
Irti kivihiilestä! EU:n haluttomuus luopua kivihiilestä ja kiristää omia tavoitteitaan heikentää EU:n asemaa ilmastoneuvotteluissa, arvioi vihreä hollantilaismeppi Bas Eickhout.European Parliament

Irti kivihiilestä! EU:n haluttomuus luopua kivihiilestä ja kiristää omia tavoitteitaan heikentää EU:n asemaa ilmastoneuvotteluissa, arvioi vihreä hollantilaismeppi Bas Eickhout.

Onko EU:sta tulossa kivihiilen viimeinen linnake?

22.10.2015 9.50

Lasse Leipola

Euroopalla on paheneva hiiliongelma, varoittaa Helsingissä vieraillut vihreä hollantilaismeppi Bas Eickhout. Hänen mukaansa EU on vaarassa jäädä jälkeen, koska se ei irtaudu kivihiilestä.

”Yhdysvallat on korvannut kivihiiltä maakaasulla ja nyt maassa tuotettua halpaa kivihiiltä dumpataan Eurooppaan. En yllättyisi, vaikka sama tapahtuisi Kiinan kanssa.”

Hänen mukaansa uusiutuvaa energiaa on tuettava jatkossakin, sillä pelkkä päästökauppa ei riitä kannustamaan pois halvasta hiilestä.

”Päästötonnin hinnan pitäisi olla 80 euroa, kun se nyt on alle kymmenen euroa. Yrittäkääpä perustella sitä paperiteollisuudellenne”, Eickhout sanoi suomalaisyleisölle.

Hänen mukaansa Saksassa vihreät ovat kääntäneet katseensa kivihiileen sen jälkeen, kun maa päätti luopua ydinvoimasta.

”Siitä tulee kuitenkin paljon ydinvoimaakin vaikeampi taisto.”


Eickhout osallistuu joulukuussa Pariisin ilmastoneuvotteluihin osana EU:n delegaatiota. Hän on huolissaan kunnianhimon tasosta.

”Kaikki haluavat pakkomielteisesti välttää Kööpenhaminan neuvottelujen kaltaisen epäonnistumisen, minkä vuoksi komissio ja kokousta isännöivä Ranskan hallitus yrittävät laskea odotuksia. Tässä on se ongelma, että poliitikot eivät toimi ilman painetta”, Eickhout sanoo.

Hän pitää EU:n osalta ongelmallisena, että unionin kannat on lukittu eikä sillä siten ole pelivaraa neuvotteluissa.

”Komissio pyytää muilta mailta enemmän kunnianhimoa, mutta ei voi itse tarjota enempää.”

Yhtenä ratkaisevana asiana Eickhout pitää sitä, että kehitysmaille maksettavasta ilmastorahoituksesta päästään sopuun.

”Jotkut kehittyvät maat tarvitsevat ilmastorahoitusta, mutta ennen kaikkea kyse on luottamuksesta. Kehitysmaat voivat muuten kokea, että teollisuusmaat yrittävät kieltää niiltä mahdollisuuden kehitykseen ja haluavat pitää ne köyhinä.”
Viite