Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Charles Hutchins / Flickr (CC-BY)

Tulva Lontoossa
Kuka maksaa? Vakuutusyhtiöt ovat huolestuneita ilmastonmuutoksesta, joka lisää tulva- ja myrkytuhoja. Charles Hutchins / Flickr (CC-BY)

Kuka maksaa? Vakuutusyhtiöt ovat huolestuneita ilmastonmuutoksesta, joka lisää tulva- ja myrkytuhoja.

Päästäänkö näistä tuista vihdoin eroon? ”Kaikkien riskien äiti”

30.8.2016 8.41

Lasse Leipola

Joukko vakuutusyhtiöitä vaatii G20-mailta toimia fossiilisien polttoaineiden tukien lakkauttamiseksi. Ilmastonmuutos on suuri haaste vakuutusyhtiöille, jotka joutuvat korvaamaan esimerkiksi tulva- tai myrskytuhoista aiheutuvia kuluja.

”Voiton tekeminen on olennaista liiketoiminnassa, mutta liiketoiminta on mahdollista tulevaisuudessa vain, jos toimimme kestävästi”, sanoo vakuutusyhtiö Avivan toimitusjohtaja Mark Wilson.

Hän kutsuu ilmastonmuutosta "kaikkien riskien äidiksi”.

”Tätä riskiä kasvattavat fossiilisen energian tuet, jotka vääristävät energiamarkkinoita. Nämä tuet ovat yksinkertaisesti kestämättömiä.”

Brittiläinen Aviva on yksi maailman suurimmista vakuutusyhtiöistä. Sen lisäksi tuoreessa vetoomuksessa ovat mukana Aegon NV ja MS Amlin. Aiemmin G20-mailta toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi vaatineita vakuutusyhtiöitä on peräti 130.


Maailman vauraimpien valtioiden ryhmä on 2009 lähtien julistanut vuosittain, että fossiilisen energian tukemisesta luovutaan. Siitä huolimatta fossiilisen energiantuotannon tuki on pelkästään näissä maissa yhä noin 400 miljardia euroa vuodessa.

G20-maiden johtajien kaksipäiväinen huippukokous alkaa Kiinan Hangzhoussa ensi sunnuntaina.

”On erittäin huolestuttavaa, että aiemmin tänä vuonna pidetyssä G20-maiden energiaministerien kokouksessa käyttäydyttiin kuin Pariisin ilmastokokousta ei olisi ollutkaan ja toistettiin samat tyhjät lupaukset, joita on tehty vuodesta 2009 lähtien”, fossiilisiin tukiin erikoistunut tutkija Shelagh Whitley sanoo Overseas Development Instituten tiedotteessa.

Hänen mukaansa rahoitusalalla on jo tunnistettu tarve siirtyä pois fossiilisista polttoaineista.

”Hallitusten on tajuttava, että ne taitavat olla ainoita, jotka eivät ole ryhtyneet toimiin.”
Viite