Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Wikimedia / Jeffrey Bruno (CC-BY-SA)

Paavi Franciscus
Rukous. ”Valista heitä, joilla on valtaa ja rahaa, jotta he välttävät välinpitämättömyyden synnin, rakastavat yhteistä hyvää, auttavat heikkoja ja huolehtivat tästä maailmasta, jossa elämme.”Wikimedia / Jeffrey Bruno (CC-BY-SA)

Rukous. ”Valista heitä, joilla on valtaa ja rahaa, jotta he välttävät välinpitämättömyyden synnin, rakastavat yhteistä hyvää, auttavat heikkoja ja huolehtivat tästä maailmasta, jossa elämme.”

Paavi: Teknologia ja päästökauppa eivät ratkaise ilmastonmuutosta

18.6.2015 14.21

Lasse Leipola

Paavi Franciscuksen tänään torstaina julkistama 180-sivuinen kiertokirje syyttää maailman rikkaita välinpitämättömyydestä ympäristöä kohtaan. Paavin odotettu lausunto on vahva viesti ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Kirjeessä nostetaan esiin myös luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen, saastuminen ja oikeus puhtaaseen juomaveteen.

Paavin mukaan rikkaiden maiden on maksettava sosiaalinen velkansa vähentämällä merkittävästi uusiutumattomien energialähteiden kuluttamista ja tukemalla köyhempien maiden kestävää kehitystä.

”Meidän on ymmärrettävä jatkossakin, että – suhteessa ilmastonmuutokseen – mailla on erilaisia vastuita”, Franciscus kirjoittaa.

Erilaiset vastuut on yksi tänä vuonna solmittavan ilmastosopimuksen vaikeimmista kysymyksistä. Kehitysmaat haluavat pitää kiinni 1990-luvun alussa päätetystä jaosta köyhimpien ja rikkaimpien maiden välille, kun taas teollisuusmaat haluavat päivittää jakoa maiden vaurastuessa.

Paavin kirjeessä todetaan muun muassa, että teknologia yhdistettyä liiketaloudellisiin intresseihin ei ota huomioon asioiden monimutkaisuutta ja luo usein uusia ongelmia ratkaistessaan vanhoja. Paavi myös varoittaa luottamasta liikaa päästökauppaan.

”Tämä järjestelmä vaikuttaa olevan nopea ja helppo ratkaisu, mutta se ei mahdollista radikaalia muutosta, jota nykyinen tilanne vaatii. Sen sijaan se saattaa olla juoni, joka antaa joidenkin maiden pitää kiinni liiallisesta kulutuksesta”, Paavi kirjoittaa.

ilmastonmuutos  paavi 
Viite