Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

UNFCCC / Flickr (CC-BY)

Pariisin komitean istunto joulukuussa 2015
Viimeinen silaus. Pariisin ilmastokokouksessa sorvattu sopimus saa ensimmäiset allekirjoituksensa perjantaina.UNFCCC / Flickr (CC-BY)

Viimeinen silaus. Pariisin ilmastokokouksessa sorvattu sopimus saa ensimmäiset allekirjoituksensa perjantaina.

Pariisin sopimus allekirjoitetaan New Yorkissa – kriittinen raja ylittymässä

22.4.2016 8.28

Lasse Leipola

Joulukuussa neuvotellun Pariisin ilmastosopimuksen allekirjoittaminen alkaa tänään perjantaina YK:n päämajassa New Yorkissa. Pariisin sopimus on koko maailman kattava sopimus, jolla vähennetään kasvihuonekaasupäästöjä ja parannetaan sopeutumista ilmastonmuutoksen vaikutuksiin.

Ensimmäisen allekirjoituspäivän seremoniaan odotetaan kymmeniä valtiopäämiehiä. Uutistoimisto AP:n mukaan allekirjoittajamaita olisi perjantaina paikalla jopa 160 mukaan lukien Kiina ja Yhdysvallat.

Koskaan aiemmin YK-sopimusta ei ole allekirjoitettu näin suurella innolla. Nykyinen ennätys on merioikeusyleissopimuksella, johon saatiin ensimmäisenä päivänä 119 allekirjoitusta.


Pariisin sopimuksen allekirjoittaminen on vasta yksi askel, sillä sopimus astuu varsinaisesti voimaan vasta, kun sen on tuonut kansalliseen lainsäädäntöön vähintään 55 prosenttia maista ja se kattaa vähintään 55 prosenttia päästöistä.

Sopimuksen hyväksymisen edellyttämät käytännös vaihtelevat maittain. Yhdysvalloissa sopimus ei edellytä uusia lakeja, joten sen voimaantuloon riittää presidentin hyväksyntä. Myös Kiina aikoo omalta osaltaan saatta sopimuksen voimaan vielä tämän vuoden aikana.

Sen sijaan esimerkiksi EU:ssa neuvottelut siitä, miten sen lupaama 40 prosentin päästövähennys jaetaan jäsenmaiden kesken, ovat vasta alkamassa. EU liittyy siten sopimukseen mahdollisesti vasta vuonna 2018.


Ilmastouutissivusto Climate Change Newsin mukaan vaikutusvaltainen Third World Network on kannustanut kehitysmaita panttaamaan allekirjoituksiaan, jotta niitä voidaan käyttää neuvotteluaseinta tulevissa ilmastoneuvotteluissa.

Jutun mukaan tavoitteena on muun muassa selvyys ilmastorahoituksen kehittymisestä sekä vahinkoja ja menetyksiä koskevan mekanismin tarkempi rakenne. Näistä on määrä neuvotella tulevissa ilmastoneuvotteluissa ja -kokouksissa kuten toukokuussa Saksassa ja marraskussa Marokkossa.




Viite