Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jay Buangan / Flickr (CC-BY)

Eiffel-torni
kiire. YK-sopimuksien saattaminen voimaan on usein vuosia kestävä prosessi, mutta Pariisin sopimus tulee voimaan alle vuosi historiallisen ilmastokokouksen jälkeen.Jay Buangan / Flickr (CC-BY)

kiire. YK-sopimuksien saattaminen voimaan on usein vuosia kestävä prosessi, mutta Pariisin sopimus tulee voimaan alle vuosi historiallisen ilmastokokouksen jälkeen.

Pariisin sopimus astuu voimaan – europarlamentin hyväksyntä viimeinen sinetti

4.10.2016 13.46

Lasse Leipola

Pariisin ilmastosopimus tulee voimaan 7. marraskuuta. Euroopan parlamentti äänesti tänään tiistaina, vähän ennen kahta iltapäivällä sopimuksen hyväksymisen puolesta. Sopimus hyväksyttiin äänin 610–38.

Jäsenmaiden siunaus sopimukselle saatiin jo aiemmin, kun ympäristöministerit tapasivat Brysselissä viime perjantaina.

Tällainen nopeutettu käsittelytapa on poikkeuksellinen, sillä yleensä EU on odottanut, että kaikki jäsenmaat hoitavat ratifioinnin ensin kansallisella tasolla. Nyt EU hyväksyi sopimuksen, vaikka vasta seitsemän jäsenmaata oli ehtinyt ratifioida sen. Suomessa hallituksen on määrä antaa Pariisin sopimuksen hyväksymistä koskeva esitys marraskuun aikana.


Pariisin sopimuksen voimaantulemisen kriteerinä on, että sen on hyväksynyt vähintään 55 maata, joiden yhteenlasketut päästöt ovat vähintään 55 prosenttia koko maailman päästöistä. Ennen EU:ta sopimuksen oli hyväksynyt 62 maata, mukaanlukien Intia, Kiina ja Yhdysvallat, joiden yhteenlasketut päästöt ovat 52 prosenttia.

55 prosentin raja ylittyy virallisesti perjantaina, kun EU ja seitsemän sen jäsenvaltiota luovuttavat New Yorkissa hyväksymistä koskevat asiakirjat YK:lle. Näiden seitsemän maan, muun muassa Saksan ja Ranskan, yhteenlasketut päästöt ovat noin viisi prosenttia maailman kokonaispäästöistä.

Rajan ylittyessä käynnistyy 30 vuorokauden voimaanastumisjakso, eli sopimus astuu voimaan päivää ennen Marrakechissa ilmastoneuvotteluiden alkua 8. marraskuuta.
Viite