Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Donald Trump nousee lentokoneeseen
Heippa? Yhdysvallat on jäämässä yksin, jos se lähtee Pariisin ilmastosopimuksesta.

Heippa? Yhdysvallat on jäämässä yksin, jos se lähtee Pariisin ilmastosopimuksesta.

Analyysi

Pariisin sopimus laajenee – kohta ulkopuolella vain Syyria ja Trump

22.9.2017 9.59

Lasse Leipola

Pariisin ilmastosopimuksen ulkopuolelle jääneiden maiden määrä on kutistumassa yhteen, sillä Nicaraguan presidentti Daniel Ortega ilmoitti alkuviikosta, että maa aikoo allekirjoittaa sopimuksen solidarisuudesta maailman haavoittuvimpia maita kohtaan.

Nicaragua jättäytyi alunperin sopimuksen ulkopuolelle, koska se ei pitänyt sitä riittävän kunnianhimoisena. El Nuevo Diario -lehden mukaan Ortega on edelleen samaa mieltä sopimuksen riittämättömyydestä.

”Tutkijat ovat varoittaneet poliitikkoja ja johtajia, että tämä sopimus ei riitä, koska se ei velvoita tekemään luvattuja asioita”, Ortega sanoi El Nuevo Diarion mukaan.


Nicaraguan päätös jättää Yhdysvallat yhä yksinäisempään asemaan kansainvälisessä ilmastopolitiikassa. Tähän saakka ainoa Nicaraguan kanssa sopimuksen ulkopuolelle jäänyt maa on ollut sisällissodan piinaama Syyria.

Yhdysvaltain päätös erota Pariisin sopimuksesta nousi otsikoihin viime viikonloppuna, kun Wall Street Journal uutisoi EU:n ilmastokomissaari Miguel Aries Cañeten sanoneen, että Yhdysvallat on valmis eroamisen sijaan tarkastelemaan, millä ehdoilla se voisi pysyä sopimuksessa. Valkoinen talo ilmoitti nopeasti, ettei linja ole muuttunut.

Yhdysvaltain eropäätös ei ole missään vaiheessa ollut selkeä, sillä aiheesta pitämässään puheessa presidentti Donald Trump muotoili asian epäselvästi. Hän puhui sekä sopimuksen jättämisestä että neuvottelemisesta uudelleen.

Ulkoministeri Rex Tillerson ja kansallisen turvallisuuden neuvonantaja H.R. McMaster ovat brittilehti Guardianin mukaan vahvistaneet, että Yhdysvallat on valmis neuvottelemaan Pariisin sopimuksessa pysymisestä. Siitä, mistä Yhdysvallat haluaa neuvotella, kun se voi jo muutenkin sanella omat velvoitteensa, ei ole selvyyttä.

Verkkomedia Vox on perannut tarkemmin hallinnon edustajien epäselviä ja ristiriitaisia lausuntoja sopimuksesta. Uutissivusto Politico puolestaan uutisoi torstaina, että Valkoisessa talossa pidettiin keskiviikkona kokous, jossa haettiin johdonmukaisempaa linjaa maan ilmastopolitiikkaan.

Kaikin puolin lienee selvää, että presidentti Barack Obaman kaudella tehdyistä ilmastositoumuksista halutaan valkoisessa talossa eroon, mutta muuten Pariisin sopimukseen osallistuminen on yhä vaihtoehto.


Toisaalta Trumpin hallinto on käytännössä vienyt maata johdonmukaisesti kauemmas Pariisin sopimuksen tavoitteista muun muassa Obaman aikana säädettyä ilmastolainsäädäntöä purkamalla.

Samaan aikaan kun liittovaltiotason ilmastotoimia on purettu, yhteensä 14 osavaltiota on ilmoittanut, että ne aikovat omalta osaltaan saavuttaa Pariisin sopimuksen tavoitteet. New York Timesin mukaan tuore selvitys osoittaa, että ilmoituksia myös toteutetaan.


Trumpin hallinto ei ole ainakaan vielä eristäytynyt kansainvälisestä ilmastopolitiikasta. Maa osallistui viime viikonloppuna Kanadassa järjestettyyn kokoukseen.

”Vaikka Yhdysvaltain suhtautuminen Pariisin sopimukseen ei ole muuttunut, olemme tyytyväisiä, että he ovat paikalla”, Kanadan ympäristöministeri Catherine McKenna sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Trumpin hallinnon edustajat olivat myös paikalla YK:n ilmastoneuvotteluiden edellisessä virkamieskokouksessa viime keväänä. Trumpin virkakauden ensimmäinen YK-ilmastokokous järjestetään marraskuussa Bonnissa.

pariisin ilmastosopimus  Donald Trump  ilmastonmuutos 




Viite