Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

freeimages.com

Korallia
Liukenee. Merten happamoituminen uhkaa muun muassa koralleja.freeimages.com

Liukenee. Merten happamoituminen uhkaa muun muassa koralleja.

Pelottava arvio menneestä: nykytahtinen päästely johti sukupuuttoaaltoon

10.4.2015 9.35

Lasse Leipola

Historian suurin sukupuuttoaalto johtui osittain tulivuorenpurkausten aiheuttamasta merten happamoitumista. Tulivuorien ilmakehään syytämä hiilidioksidi sitoutui vähitellen mereen muuttaen sen kemiallista koostumusta ja tehden siitä aiempaa happamempaa.

Kansainvälinen tutkijaryhmä huomauttaa, että nykyisten kasvihuonekaasupäästöjen vuoksi ilmakehään päätyy hiiltä samalla tahdilla kuin 252 miljoonaa vuotta sitten niin sanotussa permikauden joukkotuhossa. Tuolloin sukupuuttoaalto hävitti 90 prosenttia merilajeista ja kaksi kolmasosaa maalajeista. Merien lajistoa rasittivat jo valmiiksi lämpötilojen nouseminen ja happikato, mutta happamoituminen oli se, mikä oli lopulta liikaa.

”Tämä on huolestuttava löytö, sillä olemme jo havainneet merten happamoituvan ihmisen aiheuttamien päästöjen vuoksi”, tutkija Matthew Clarkson sanoo Edinburghin yliopiston sivuilla.

Nykyisten hiilipäästöjen kokonaismäärä jäänee kuitenkin lopulta pienemmäksi, koska 252 miljoonan vuoden takaiset päästöt, jotka johtivat 10 000 vuotta kestäneeseen happamoitumiskehitykseen, olivat suuremmat kuin mitä kaikista nykyisistä polttoainereserveistä voidaan saada aikaan.

Tutkimus on julkaistu Sciencessa.

meret  merten happamoituminen  ilmastohistoria  ilmastonmuutos  päästöt  tulivuoret 
Viite