Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Tuulivoimala
Tulevaisuus. Tuulivoima, aurinkoenergia ja biopolttoaineet voisivat kustannustehokkaasti kattaa kaiken tarvittavan energian jo 35 vuoden päästä.Lasse Leipola

Tulevaisuus. Tuulivoima, aurinkoenergia ja biopolttoaineet voisivat kustannustehokkaasti kattaa kaiken tarvittavan energian jo 35 vuoden päästä.

Politiikka laahaa todellisuuden perässä – energiaremontti hallituksen agendalle?

8.4.2015 11.13

Lasse Leipola

Uusiutuva energia on teknisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kannattava tapa tuottaa energiaa, vain poliittinen tahto puuttuu. Tämä oli Energiaremontti-kampanjan järjestämän tilaisuuden pääviesti toimittajille. Poliittinen tilanne voi kuitenkin muuttua jo seuraavalla hallituskaudella sillä keskustan, vasemmistoliiton ja vihreiden puheenjohtajat ovat antaneet kampanjalle tukensa.

Kampanjan tavoitteena on, että seuraavan hallituksen johdolla tehtäisiin periaatepäätös siitä, että kaikki Suomessa käytettävä energia tuotetaan uusiutuvilla vuoteen 2050 mennessä. Pelkän energiantuotannon, tuulivoiman, aurinkoenergian ja biopolttoaineiden lisäksi, tämä tarkoittaa sähköntuotannon hajauttamista sekä älykästä sähköverkkoa, jossa energiaa voidaan varastoida kulutus- ja tuotantopiikkien tasaamiseksi.

Sähkön ja lämmön osalta sadan prosentin tavoite tavoite täyttyisi jo 2035.

”Ei ole näköpiirissä, että uusiutuva energia olisi joku ohimenevä hype, joka olisi loppumassa, vaan kyseessä on suuremman alku. Suomessa kyse on siitä, miten me päästään tähään mukaan”, sanoo kampanjaa tukeva professori Peter Lund Aalto-yliopistosta.

”On todella huolestuttavaa, että olemme häviämässä kilpailun cleantech-alalle syntyvistä työpaikoista. Nyt ollaan samassa tilanteessa kuin Nokia aikanaan, digiteollisuuden sijaan uusiutuva energia voi tuoda meille hyvinvointia tulevina vuosikymmeninä.”

Lundin mukaan Suomessakin pitäisi saada talouskasvu ja energiankulutuksen kasvu kytkettyä kunnolla irti toisistaan. Esimerkiksi palveluiden ja teollisuuden energiatehokkuudessa laahataan Ruotsin ja Saksan takana. Hänen mukaansa sen sijaan, että tuetaan teollisuuden energiankäyttöä, pitäisi tukea energiatehokkuuden parantamista.

”Tämä parantaa yritysten kilpailukykyä ja luo työpaikkoja ja kysyntää uusille pk-yrityksille. Ja pk-yritykset eivät karkaa Luxemburgiin vaan maksavat veronsa Suomeen, kuten myös työntekijät”, Lund sanoi.

energia  energiaremontti  uusiutuva energia  uusiutuvat  eduskuntavaalit  hallitusohjelma  hallitus  ilmastopolitiikka  energiapolitiikka 
Viite