Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

projectmidas.org

Railo Larsen C -jäähyllyssä
vääjäämätön. Punainen viiva näyttää railon pituuden viime maaliskuussa. Keltainen viiva puolestaan railon pituuden kasvun maalis-elokuussa 2016.projectmidas.org

vääjäämätön. Punainen viiva näyttää railon pituuden viime maaliskuussa. Keltainen viiva puolestaan railon pituuden kasvun maalis-elokuussa 2016.

Railo repii valtavaa jääpalaa irti Etelämantereesta – kuin neljä Ahvenanmaata

23.8.2016 11.32

Lasse Leipola

Etelämantereesta on irtoamassa neljä kertaa Ahvenanmaan kokoinen pala jäähyllyä. Washington Post -lehden mukaan Larsen C -jäähyllyä jakava railo on jo 130 kilometriä pitkä ja leveimmillään 350-metrinen.

Brittiläisen Midas-tutkimusryhmän mukaan etelämantereen ja Larsen C -jäähyllyn välinen railo on 22 kilometriä pidempi kuin edellisessä satelliittimittauksessa viime maaliskuussa. Aiemmin kasvuvauhti on ollut huomattavasti hitaampi: esimerkiksi vuosina 2011–2015 railo eteni vain 30 kilometriä.

Jäähyllyllä tarkoitetaan mannerjäässä kiinniolevaa jäätikköä, jonka alla on merta eikä maata. Koska jäähyllyt kelluvat vedessä, niiden irtoaminen tai hajoaminen ei nosta meren pintaa.

Hajoaminen voi kuitenkin nopeuttaa taaempana, vielä mantereella olevien, jäämassojen valumista mereen. Larsen C:n takana olevat jäät voisivat mereen vyöryessään nostaa meren pintaa jopa kymmenellä sentillä.

Lehden haastatteleman tutkijan mukaan lopullisen irtoamisen ennustaminen on vaikeaa.

”Se ei todennäköisesti tapahdu huomenna, mutta siihen ei todennäköisesti mene monta vuotta”, tutkija Martin O'Leary sanoo.
Viite