Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / jamonation (CC-BY)

Perunoita
Lähiruokaa. Ruokaosuuskunnan vihannekset osoittautuivat perinteisessä ruokakauapassa myytäviä ekologisemmiksi.Flickr / jamonation (CC-BY)

Lähiruokaa. Ruokaosuuskunnan vihannekset osoittautuivat perinteisessä ruokakauapassa myytäviä ekologisemmiksi.

Ruokaosuuskunta osoittautui kauppaa ekologisemmaksi

27.5.2015 9.56

Lasse Leipola

Osuuskunnan omalla pellolla kasvattamat vihannekset kuormittavat luonnonvaroja noin 25 prosenttia vähemmän kuin perinteinen tuotanto ja ruokakauppamyynti. Asia kävi ilmi, kun Helsingin yliopiston elinkaariajattelun kurssi selvitti Ruokaosuuskunnan pellolla tuotettujen elintarvikkeiden ekologista selkäreppua.

Osuuskunta, jolla on 180 jäsentä mukaanlukien muun muassa ravintola ja päiväkoti, viljelee vihanneksia noin kolmen hehtaarin pellolla Vantaalla. Selvityksessä huomioitiin muun muassa vieljelyssä käytettyjen taimien, siementen, lannan ja kalkin määrä sekä traktorin käyttö.

Sato kuljetetaan jakelupisteisiin biokaasukäyttöisellä pakettiautolla. Viimeinen osuus, eli kuljetus kaupasta tai jakelupisteestä kulutuspaikalle, jätettiin huomioimatta, koska vertailukelpoista tietoa ei ollut saatavilla.

Ruokaosuuskunnan varapuheenjohtaja Olli Repo kirjoittaa osuuskunnan sivuilla yllättyneensä, että peltohanke pärjäsi niin hyvin, vaikka kyseessä on melko pienimuotoinen toiminta.

”Isot tuotantomäärät ja kuljetukset perustellaan ympäristön kannalta järkeviksi. Nyt huomataan, että niin ei aina ole”, Repo kirjoittaa.

ruokatuotanto  maanviljely  osuuskunnat 
Viite