Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

WWF:n kalakampanjan loppuraportti

MSC-sertifioidut tuotteet
Parempia vaihtoehtoja. Vastuullisiksi sertifioitujen MSC-kalatuotteiden valikoima on kasvanut huimasti viime vuosina.WWF:n kalakampanjan loppuraportti

Parempia vaihtoehtoja. Vastuullisiksi sertifioitujen MSC-kalatuotteiden valikoima on kasvanut huimasti viime vuosina.

Ryhtiliike kotimaisilta kauppiailta – kalat silti pulassa

13.4.2016 10.59

Lasse Leipola

Uhanalaisimmat kalalajit on saatu putsattua pois suomalaisten kauppojen kalatiskeistä.

WWF:n vuonna 2012 alkaneen kalakampanjan tavoitteena oli, ettei Suomessa myytäisi tänä vuonna enää järjestön kalaoppaassa punaisella listalla olevia kaloja. Tuoreen kauppiaille lähetetyn kyselyn mukaan tällaisten tuotteiden osuus on enää vain kaksi prosenttia. Suositeltavien, vihreällä listalla olevien lajien osuus on lähes kaksi kolmasosaa.

”Vastuullisuudesta on tullut arkipäivää suomalaisessa kalakaupassa”, sanoo suojeluasiantuntija Matti Ovaska WWF:n tiedotteessa.

Kyselyn tuloksia tukevat myös tullin tilastot. Esimerkiksi ylikalastetun niilinahvenen tuonti on pudonnut tällä vuosikymmenellä 850 000 kilosta 600 kiloon.

”Rauskuja ja uhanalaisia sinievätonnikaloja ei ole tuotu viime vuosina Suomeen lainkaan. Kehitys on huimaa”, Ovaska sanoo.

Suomalaisten kalansyönti on lisääntynyt ja kansainvälistynyt 2000-luvulla. Vielä vuosisadan alussa suomalaiset söivät noin kuusi kiloa kotimaista ja kuusi kiloa ulkomaista kalaa. Luonnonvarakeskuksen viimeisimmän selvityksen mukaan tuontikalan syönti on kasvanut kymmeneen kiloon ja kotimaisen kalan syönti laskenut neljään kiloon.

Ovaska muistuttaa, että globaalisti tilanne on yhä huolestuttava. Esimerkiksi merikalojen määrä on puolittunut yhden sukupolven aikana.
Viite